1947-1957
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

1947.

Narodni odbor grada Beograda, na predlog Odelјenja za kulturu i umetnost 21. oktobra donosi rešenje o osnivanju Gradskog pozorišta. Prvi direktor bio je Obrad Nedović, a ansambl pozorišta brojao je 29 glumaca. Probe prve predstave MLADOST OTACA Borisa Gorbatova u režiji Petra S. Petrovića održavaju se u Domu kulture, koji je za tu priliku preuređen. Nakon proba išlo se na dobrovolјni, udarnički rad: podiže se zgrada na Crvenom krstu, na Trgu Save Kovačevića.

1948.

Pozorište, još uvek bez svoje zgrade, prvu premijeru MLADOST OTACA igra u Narodnom pozorištu 20. februara. Glavne uloge igraju: Milivoj Popović Mavid, Tatjana Lukjanova, Jovan Nikolić, Predrag Tasovac i drugi. Predstava je imala dve reprize nakon prvog izvođenja, a novi teatar izveo je još dve predstave u svojoj prvoj godini, obe u Narodnom pozorištu: PRED NOSOM Jože Horvata i PRIJATELjI L. Malјugina.

1949.

Scena na Crvenom krstu zvanično je otvorena 20. marta predstavom SUMNјIVO LICE Branislava Nušića u režiji Salka Repka. Gradsko pozorište dobija ime: Beogradsko dramsko pozorište. U tadašnjim novinama piše da je Pozorište povezano trolejbuskom linijom sa centrom grada, koja će biti pojačana pred početak i na kraju predstave da bi mogla nesmetano da prevozi i povećani broj publike. Do kraja sezone izvedeno je 48 predstava koje je videlo 48.338 gledalaca.

1950.

Godišnjica rada obeležena je u novoj zgradi 20. marta premijerom predstave NARODNI POSLANIK B. Nušića u režiji Teje Tadića. Ansambl broji 30 glumaca i 3 stalna reditelјa. Tokom prve godine odigrano je 229 predstava, koje je videlo preko 130.000 lјudi. Salko Repak napušta mesto direktora i odlazi u Jugoslovensko dramsko pozorište kao glumac. Za vršioca dužnosti direktora postavlјen je Predrag Dinulović, dotadašnji umetnički direktor. Dinulović potpisuje dve režije te godine, kao i Marko Fotez.

Ovu godinu obeležava i prva režija Soje Jovanović u Beogradskom dramskom pozorištu u kojoj igraju: Olivera i Rade Marković, Mihajlo Paskalјević, Vlastimir Đuza Stojilјković. Uz Oliveru i Radeta Markovića u Beogradsko dramsko pozorište ulazi još nekoliko njihovih kolega sa prve glumačke klase Akademije za pozorište, film, radio i televiziju u klasi profesora Mate Miloševića. Đuza pamti i reči Dare garderoberke: „ Bežite, idu glumci! “

1952.

Soja Jovanović intenzivno režira u Beogradskom dramskom pozorištu i njena predstava BAL LOPOVA Žana Anuja skinuta je sa repertoara posle trećeg izvođenja na inicijativu tadašnje ministarke za prosvetu. Ovim je okončana višemesečna polemika koja je vođena između Eli Fincija, pozorišnog kritičara i Bore Drenovca, partijskog ideologa. U režiji Minje Dedića izveden je i prvi komad Tenesi Vilijamsa – STAKLENA MENAŽERIJA, u decembru mesecu.

1953.

Na skromnoj svečanosti u Pozorištu obeleženo je 40 godina umetničkog rada glumca Jovana Jeremića, koji je karijeru počeo još u putujućim družinama. Raspravlјa se o repertoarskoj politici Pozorišta. Hrvatsko narodno pozorište iz Zagreba, početkom marta gostuje sa predstavom Tenesi Vilijamsa STAKLENA MENAŽERIJA, a nekoliko dana kasnije Beogradsko dramsko pozorište uzvraća gostovanje predstavom SMRT TRGOVAČKOG PUTNIKA Artura Milera. Devet premijera izvedeno je u ovoj sezoni.

1954.

Početkom godine počinju probe za predstavu ČEKAJUĆI GODOA Samjuela Beketa u režiji Vasilija Popovića i „ Večernje novosti„ ovo najavlјuju kao dvostruki eksperiment na Crvenom krstu: eksperiment Samjuela Beketa i eksperiment petorice mladih umetnika. Predstava ne doživlјava premijeru, jer uprava Pozorišta odlučuje da se održi zatvorena premijera i to samo za članove ansambla. Direktor Dinulović tvrdi da predstava nije skinuta sa repertoara, već samo odložena „za bolјa vremena„. U međuvremenu GODO je izveden u atelјeu Miće Popovića na Starom Sajmištu, a dve godine kasnije njime je otvoren Atelјe 212. Sredinom oktobra radno je proslavlјena petogodišnjica rada. Od osnivanja izvedeno je 1.217 predstava koje je videlo više od 600.000 gledalaca.

1955.

Premijera Nušićevog SUMNјIVOG LICA u režiji Soje Jovanović dovela je do podelјenosti u pozorišnoj javnosti. Jedni su govorili o „novom viđenju Nušića„ a drugi „o iznevernom Nušiću„. Preko ove predstave vodila se ideološka borba između „modernista„ i „ždanovaca„. Pobedili su ovi drugi.

1956.

Premijera MAČKE NA USIJANOM LIMENOM KROVU Tenesi Vilijamsa u režiji Minje Dedića, zbog ideoloških dušebrižnika, gotovo da je bila dovedena u pitanje. Razlog pometnje: Olivera Markovič (Meg) u kombinezonu i tema homoseksualizma. Tridesetog maja Pozorište polazi na veliku domaću turneju: šest svojih predstava prikazuje u Splitu, Mostaru, Sarajevu, Zenici i Tuzli, a u oktobru odlazi na turneju u Bugarsku, gde prikazuje 21 predstavu. Upravnik, Predrag Dinulović, najavlјuje novu sezonu: „Davaćemo predstave po domovima kulture, fabričkim halama, fakultetima, jer smatramo da su potencijalne mogućnosti pozorišta za društveno i kulturno delovanje mnogo šire nego što se u samoj zgradi pokazuje„.

1957.

U januaru je izvedena premijera Brehtove MAJKE HRABROSTI u režiji Minje Dedića. Za Jovana Hristića „to je labudova pesma Beogradskog dramskog pozorišta. „U foajeu pozorišta održana je izložba fotografija Miodraga B. Protića sa gostovanja Beogradskog dramskog pozorišta.

Kontakt info

Adresa:
Beogradsko dramsko pozorište
Mileševska 64a
11000 Beograd, Srbija


Telefoni:
Centrala: +381.11.283.51.11
Biletarnica: +381.11.283.70.00
Marketing: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Računovodstvo tel/faks: +381.11.283.52.98
Tehnički sektor tel/faks: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., v.d. direktora
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., operativni direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., tehnički direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., šef marketinga
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sekretar
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., umetnički sekretar i PR
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., dramaturg
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 126 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijavite se na info listu

Radno vreme biletarnice

Prepodne:
PONEDELJAK-PETAK od 10:00-14:00č
OSIM UTORKOM PREPODNE

Poslepodne:
svakog dana kada ima predstava
od 18:00-20:30č
vikendom biletarnica radi
od 18:00-20:30č ukoliko ima predstava

Naša lokacija