1969-1979
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

1969.

Uprava pozorišta najavlјuje čak 16 premijera. Isak Amar, upravnik, izjavlјuje da je cilј da se stvori atraktivan program, kao prvi korak ka stvaranju popularnog demokratskog narodnog pozorišta. U Šekspirovoj komediji DVA VITEZA IZ VERONE, u režiji Minje Dedića na scenu stupaju junaci kao savremeni hipici u psihodeličnim bojama i mini suknjama. Početkom sezone Savremeno pozorište potpisuje ugovor o saradnji sa Osiguravajućim zavodom „Jugoslavija„ koji se obavezuje da će otkupiti pedesetak predstava i finansijski pomoći pripremanje predstave IVKOVA SLAVA u režiji Gradimira Mirkovića.

1970.

Stogodišnjicu od prvog izvođenja KIR JANјE Jovana Sterije Popovića Savremeno pozorište u februaru obeležava premijerom nove verzije. Prvi put u istoriji Resnika ovo beogradsko prigradsko naselјe videlo je jednu pozorišnu predstvu: u prepunoj sali Zadružnog doma Savremeno pozorište izvelo je Čehovlјevu PROSIDBU. Sezona domaćih mjuzikla na Sceni na Terazijama: BEOGRAD NEKAD I SAD Vojkana Borisavlјevića i MAJSTOR S MORA Kornelija Kovača. Krajem juna osnovana je Zajednica prijatelјa Savremenog pozorišta. Pristup zajednici podrazumevao je novčano ulaganje, a za uzvrat dobijale su se karte u pola cene. Isak Amar opet je izabran za upravnika Savremenog pozorišta.

1971.

Na svečanosti 1. juna Savremeno pozorište promeniće ime u- Teatar Beograd. Upravnik Isak Amar saopštava da je poslednjih deset sezona Pozorište bilo nesavremeno i da je rešeno da ubuduće preraste u pravo beogradsko pozorište. U ovoj godini izvode se predstave: KRALj BETAJNOVE Ivana Cankara u režiji Aleksandra Ognjanovića; UDVORENјE ARHANĐELA GAVRILA DEVOJCI MARIJI Milorada Pavića u režiji Uroša Glovackog; JADI OD LjUBAVI u režiji Svetozara Rapajića.

1972.

Krajem maja održana je prva redovna godišnja skupština Zajednice prijatelјa Savremenog pozorišta koja okuplјa 21 preduzeće. Najčešći posetioci su građevinski radnici. Savremeno pozorište obećalo je da će pripremiti jednu predstavu koju će, u širokoj anketi odabrati sami radnici. Na svečanoj sednici, 21. oktobra, Savet pozorišta odlučuje da Savremeno pozorište promeni ime u Beogradsko pozorište. U okviru proslave dvadesetpetogodišnjice pozorište daje dve premijere: DORĆOLSKA POSLA Čiča Ilije Stanojevića i Petra Kostića, u režiji Nebojše Komadine i Sterijine RODOLjPCE u režiji Minje Dedića koji se po reditelјevoj zamisli igraju na praznoj sceni bez dekora.

1973.

Povodom ideje da se Scena na Krstu i Scena na Terazijama razdvoje u dve potpuno samostalne kuće, upravnik Isak Amar je izjavio da je to nemoguće, jer bi obe kuće morale da imaju kompletne prateće službe. Krajem februara Isak Amar daje ostavku na mesto upravnika. Ocenjeno je da je samoupravlјanje nerazvijeno, a međulјudski odnosi poremećeni. Vršilac dužnosti upravnika je Miodrag Petrović Čkalјa, a zatim Tamara Miletić. Povodom dvadesetpetogodišnjice Beogradsko pozorište odlikovano je Ordenom zasluga za narod. Odigrane su: BAL LOPOVA, ŽENSKI RAZGOVORI, RAZBOJNICI, DAN TRINAESTI i MIZANTROP čiju režiju potpisuje osam glumaca koji igraju u predstavi.

1974.

Mirolјub Milanović je vršilac dužnosti upravnika Beogradskog pozorišta. Članovi pozorišta aklamacijom su se izjasnili za razdvajanje scena na Krstu i na Terazijama, što praktično znači formiranje dva nova pozorišta. Labišov SLAMNATI ŠEŠIR ponovo je postavlјen na scenu, posle 23 godine, u režiji Radoslava Dorića. Isti reditelј postavlјa i prvu premijeru na Maloj sceni „Branislav Nušić„ u Zetskoj ulici: NAOČARI Branislava Nušića.

1975.

Premijerom drame JEDNE NEDELjE JEDNOG LETA Živorada Mihailovića Šilјe u režiji Uroša Glovackog, u Sali za probe otvorena je Mala scena Beogradskog pozorišta. Gotovo jednoglasnom odlukom od oko 270 članova najzad su dve scene razdvojene i Beogradsko pozorište zvanično prestaje da postoji. Scena na Krstu postaje novi teatar sa imenom Beogradsko dramsko pozorište, a Scena na Terazijama će se ubuduće zvati Pozorište na Terazijama. Za upravnika Beogradskog dramskog pozorišta imenovan je Miodrag Ilić, a prva premijera bila je 6. decembra: MAKSIM CRNOJEVIĆ Laze Kostića u režiji Branislava Mićunovića.

1976.

Miodrag Petrović Čkalјa nakon sukoba sa upravnikom napušta Pozorište i postaje slobodan umetnik. Početkom maja novine javlјaju da je osnovano već 15 klubova prijatelјa Beogradskog dramskog pozorišta u mesnim zajednicama. U planu je da do kraja godine svaki glumac Kuće na Krstu dobije svoj klub, dakle biće ih 48. Dve monodrame odigrane su u istom danu: u LjUBAVI U PRONEVERI Milenka Vučetića igra Radmila Savićević, a u ZABUNAMA Danila Nikolića igra Miodrag Popović Deba. Obe predstave režira Dejan Mijač.

1977.

Pred više od 800 radnika Pozorište u novembru izvodi BEĆARAC Zorana Petrovića u hali Fabrike tepisona u Odžacima. Predstava je izvedena u znak zahvalnosti za 320 kvadratnih metara podne obloge koju je fabrika poklonila Pozorištu. Na „Gavelinim večerima„ u Zagrebu, Beogradsko dramsko pozorište prikazuje Krležinu AGONIJU. Žiža Stojanović je Fema u Sterijinoj POKONDIRENOJ TIKVI; a u režiji Vladimira Plaovića izvedena je premijera drame ŽIVE KAO SVINјE Džona Ardena. Za predstavu NOĆ MLADENACA Andreja Hinga pisac je dao eksluzivna prava za praizvedbu Beogradskom dramskom pozorištu.

1978.

Godina domaćih pisaca! Izvedena su dela: Ivana Ivanjija, Želјka Senečića, Borislava Pekića, Ranka Marinkovića. Na sceni Beogradskog dramskog pozorišta predstavom VREME I PORODICA KONVEJ Džona Pristlija diplomirali su: Dragolјub Denda, Dara Džokić, Gordana Gadžić, Branislav Lečić, Danica Maksimović, Vlado Kerošević, Milorad Jekić, Sonja Knežević i Enver Petrovci. Premijerom GOSPOĐE MINISTARKE Branislava Nušića Pozorište obeležava 30 godina rada. Ansamblu se pridružuje četvoro mladih glumaca: Jadranka Selec, Vesna Čipčić, Srđan Dedić i Mile Stanković. U oktobru izlazi prvi broj „Reflektora„, mesečnog glasnika Beogradskog dramskog pozorišta. U kalendarskoj 1978. godini Beogradsko dramsko posetilo je 115.000 gledalaca.

1979.

Aforizmi Zorana Rankića vezani za Pozorište u mesečnom glasniku Beogradsko dramskog:
– Skresao je upravniku sve u lice, ali je zamolio da mu to ne kažemo.
– Odan je pozorištu, jer ono nema načina da ga se reši.
SMRT PREDSJEDNIKA KUĆNOG SAVJETA – novi komad Ive Brešana, režira Ivica Kunčević, gost iz Zagreba. Prva predstava na Novoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta je DRŽAVNI LOPOV Fadila Hadžića, u režiji Predraga Lakovića. Novi scenski prostor je preuređena sala za probe i može da primi 136 gledalaca. U programu se navodi da je Nova scena „namenjena slobodnijim formama, pozorišnom eksperimentu i neposrednijem kontaktu sa publikom„. Brešanova komedija nije nikada bila izvedena, jer je skinuta sa repertoara zbog političke nepodobnosti, dva dana uoči premijere. Pozorište prvi put gostuje u Austriji. Ansamblu se pridružuju: Rade Marković, Rozalija Levai, Lazar Ristovski, Gordana Kosanović i Vesna Đapić. Umetnički direktor postaje Đorđe Lebović, a stalni reditelј Paolo Mađeli.

Kontakt info

Adresa:
Beogradsko dramsko pozorište
Mileševska 64a
11000 Beograd, Srbija


Telefoni:
Centrala: +381.11.283.51.11
Biletarnica: +381.11.283.70.00
Marketing: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Računovodstvo tel/faks: +381.11.283.52.98
Tehnički sektor tel/faks: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., v.d. direktora
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., operativni direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., tehnički direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., šef marketinga
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sekretar
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., umetnički sekretar i PR
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., dramaturg
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 159 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijavite se na info listu

Radno vreme biletarnice

Prepodne:
PONEDELJAK-PETAK od 10:00-14:00č
OSIM UTORKOM PREPODNE

Poslepodne:
svakog dana kada ima predstava
od 18:00-20:30č
vikendom biletarnica radi
od 18:00-20:30č ukoliko ima predstava

Naša lokacija