1980-1990
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

1980.

Prvog februara za vršioca dužnosti upravnika postavlјen je Miodrag Deba Popović. Higinsov komad HAROLD I MOD režira Paolo Mađeli. Harolda, mladića uplašenog od života igra Milan Erak, a Mod, ženu u dubokoj starosti, kojoj će se okrenuti njegova lјubav, igra Tatjana Lukjanova. Premijeru ovog komada obeležila je nesreća koja se dogodila Milanu Eraku kome je cug pao na glavu, pa je doživeo blagi potres mozga, ali je ipak odigrao premijeru. Od avgusta novi upravnik je Velizar Popović, do tada direktor Narodnog univerziteta „Braća Stamenković„.

1981.

Lazar Ristovski je Mocart, Rade Marković je Salijeri, a Rozalija Levai Konsatanca, Mocartova žena u AMADEUSU Pitera Šefera koji režira Paolo Mađeli. Sezonu otvara LUDA Edvarda Bonda u režiji Slobodana Unkovskog. Gost kostimograf je Meta Hočevar. SUMNјIVO LICE Branislava Nušića četvrti put je na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, ovog puta u režiji Aleksandra Ognjanovića, sa Žikom Milenkovićem u glavnoj ulozi.

1982.

BERTINO BLAGO, drugi komad Martina Hinga režira Paolo Mađeli u februaru. Tri meseca kasnije potpisuje i režiju CENTRIFUGALNOG IGRAČA Todora Manojlovića. SABIRNI CENTAR Dušana Kovačevića prvi je komad ovog pisca na sceni Beogradskog dramskog pozorišta i prva režija Ljubomira Draškića u Pozorištu. Za ulogu Berte u BERTINOM BLAGU Tatjana Lukjanova dobila je Oktobarsku nagradu grada Beograda. Upravnik pozorišta izjavlјuje da Beogradsko dramsko u poslednje dve godine nije imalo gubitaka. Mira Erceg režirala je BEBNјEVE U NOĆI Bertolda Brehta.

1983.

SABIRNI CENTAR je jedna od četiri najbolјe predstave u Beogradu u 1982. godini, po oceni nadležne komisije gradskog SIZ-a kulture. Tim povodom Beogradskom dramskom pozorištu je dodelјena novčana premija. SABLjA DIMISKIJA Aleksandra Popovića u režiji Zlatka Svibena izvedena je 14. januara, a glavnu ulogu igrala je pevačica narodnih pesama Izvorinka Milošević. Skoro ceo ansambl Beogradskog dramskog pozorišta, potpomognut studentima Fakulteta dramskih umetnosti učestvuje u predstavi SENTANDREJSKE RAPSODIJE Đorđa Lebovića u režiji Miloša Lazina. Ulogom Ignacije u komadu Luiđija Pirandela VEČERAS IMPROVIZUJEMO u režiji Paola Mađelija, Mira Stupica se vraća na scenu posle sedam godina pauze. Pozorište tokom novembra gostuje u Moskvi i Kijevu.

1984.

Probe novog komada Aleksandra Popovića MREŠĆENјE ŠARANA u režiji Slobodanke Aleksić prekinute su zbog sukoba ansambla i reditelјa, da bi na kraju ovim komadom bilo otvoreno novo pozorište Zvezdara teatar. Između Beogradskog dramskog pozorišta i nekoliko radnih organizacija potpisan je interesni sporazum organizovanja: u zamenu za usluge ovih organizacija u realizaciji predstava, zaposleni će besplatno moći da dođu u Pozorište. Premijera SAMOUBICA Velizara Popovića u režiji Dejana Mijača odigrana je 1. septembra. Pedeseto izvođenje komada VEČERAS IMPROVIZUJEMO i stoto SABIRNOG CENTRA.

1985.

Sezonu otvara predstava IVONA, BURGUNDSKA KNEGINјA Luiđija Pirandela u režiji Paola Mađelija. ŽAKA FATALISTU I NјEGOVOG GOSPODARA, dramu Milana Kundere, čehoslovačkog pisca u pariskom egzilu, režira gost iz sarajeva Gradimir Gojer (15. januara). ŽENIDBA Nikolaja Gogolјa u režiji Dejana Mijača odigrana je 27. marta, što je treća posleratna postavka ovog komada u Beogradu. Pozorište gostuje u Hrvatskoj u aprilu, a u maju odigran je pedesti AMADEUS Pitera Šefera. Premijera predstave VELIKI BRILjANTNI VALCER Draga Jančara u režiji Ljubiše Georgijevskog odigrana je 14. decembra, a LARGO DESOLATO Vaclava Havela u režiji Dejana Mijača 27. decembra.

1986.

Savet pozorišta za novog umetničkog direktora Kuće izabrao je Vladimira Jevtovića, docenta na Fakultetu dramskih umetnosti, koji se kandidovao na poziv glumaca, ali je odustao od funkcije, jer nije želeo da ulazi u klinč u kojem ni “slobodna sudijska volјa“ ne bi bitno promenila odnos protivnika. Branko Pleša prvi put kao reditelј i Miloš Žutić prvi put na Crvenom krstu u remijeri Nušićevog komada TAKO JE MORALO BITI – 9.februara. Stota Sterijina POKONDIRENA TIKVA u režiji Vladimira Plaovića; četvrti komad Aleksandra Popovića KOKŠIJE SLEPILO premijerno je izveden 19. aprila; POLTRON Siniše Pavića u režiji Aleksandra Đorđevića 23. maja. Dva dana pre toga izveden je sto pedeseti SABIRNI CENTAR. Radnički savet 3. jula izglasava nepoverenje upravniku Velizaru Popoviću i razrešava ga dužnosti. Ovu odluku poništava kao nevalidnu Okružni privredni sud u Beogradu do okončanja postupka pred Osnovnim sudom udruženog rada. Vlastimir Stojilјković obaveštava upravu da ne želi da nastavi da radi dok se ne sredi stanje u Kući, što remeti repertoar jer igra u sedam predstava. Paolo Mađeli najavlјuje da napušta pozorište, zbog nepostojanja osnovnih uslova za rad. Velizar Popović 21. novembra daje pismenu ostavku na mesto upravnika. Stoti HAROLD I MOD, stota SABLjA DIMISKIJA, za vršioca dužnosti upravnika postavlјen je Dimitrije Ristić. Premijera Nušićeve OŽALOŠĆENE PORODICE, u režiji Milenka Maričića izvedena je 19. decembra.

1987.

Dramatizacija romana Slobodana Selenića PISMO GLAVA Dubravke Knežević u režiji Vladimira Lazića izvedena je 18. januara; farsa Stevana Koprivice DUGO PUTOVANјE U JEVROPU u režiji Egona Savina izvedena je 19. aprila, glavne uloge igraju Lazar Ristovski i Vesna Čipčić. Nova sezona otvorena je još jednim komadom Stevana Koprivice JUGO NOKTURNO; izvedena je i prerađena televizijska drama KROJAČI DžINSA (2. oktobra), u režiji Slobodana Šulјagića. Novi upravnik je Pero Đurđević. TRINAEST BOŽJIH TRIČARIJA, tekst koji je Milena Trobozić sastavila na osnovu dvaju dela španskog pisca Ramona del Valјe-Inklana režira Paolo Mađeli.

1988.

Četrdeset godina od prve predstave Gradskog ( Beogradskog dramskog ) pozorišta, MLADOSTI OTACA Borisa Gorbatova ( 20. februara 1948 ). Za godišnjicu, pedeseti put igra se DUGO PUTOVANјE U JEVROPU Stevana Koprivice. Za četrdeset godina pozorište je izvelo 305 premijera. Priprema se naučnofantastični roman Borislava Pekića BESNILO u dramatizaciji Miodraga Zupanca, u režiji Jovice Pavića. Za predstavu je sašiveno 187 kostima i napravlјena je pista kroz salu duga 12 metara. Premijera je izvedena nakon tri meseca proba – 27. februara. ČARAPU OD STO PETLjI komad Aleksandra Popovića, na Novoj sceni 29. februara režira Jagoš Marković. Egon Savin režira komad NOVO JE DOBA Siniše Kovačevića. Zbog zdravstvenih razloga, 16. juna prihvaćena je ostavka Pere Đurđevića. Pozorište gostuje u Moskvi. Pridružuje se proslavi 600 godina od kosovskog boja predstavom KOSOVO Miladina Ševarlića u režiji Branislava Mićunovića.

1989.

Za dva dana dve premijere: 17. januara PSOVAČI Isidore Bjelice, a 18. januara na Novoj sceni KRAJNOSTI Vilijama Mastrosimona. Ulogom u PSOVAČIMA Toma Kuruzović obeležava 40 godina rada. Miroslav Bjelić je vršilac dužnosti upravnika, Tamara Mletić vršilac dužnosti umetničkog direktora. Miloš Lazin režira SRBIJOM UZVODNO, priču Jelice Zupanc - premijera izvedena 26. marta. Glumac –Miroslav Bjelić u aprilu postaje upravnik, a Borka Pavićević novi umetnički direktor; ona najavlјuje MAČKU NA USIJANOM LIMENOM KROVU Tenesi Vilijamsa, kojom bi trebalo vratiti staru slavu Beogradskom dramskom. Premijeru će imati i: Krležin VUČJAK u režije mladog Zlatka Svibena, Mrožekov TANGO u režije Jadranke Anđelić i KLOPKA Tadeuša u režije None Dragovića.

1990.

Prva premijera odigrana je 3. marta: KARMEN 2000, projekat Lazara Stojanovića, predstava konstruisana iz sižea Bizeove opere. Krajem marta traži se ostavka Borke Pavićević zbog nerealnih planova, zbog čega ansambl stupa u štrajk nakon suspenzije umetničkog direktora. Održavaju se probe, ali predstava nema. Glumac Miodrag Popović Deba od 7. aprila vrši dužnost upravnika. Štrajk se nastavlјa. Nakon dobijanja garancija da će njihovi zahtevi biti ispunjeni, posle desetodnevnog štrajka glumci se vraćaju na posao. Ljilјana Todorović režira Vilijamsovu MAČKU NA USIJANOM LIMENOM KROVU sa Snežanom Bogdanović, Žarkom Lauševićem i Tatjanom Lukjanovom u glavnim ulogama. Premijera je bila 18. maja. U okviru prvog dela dramske antologije PLAY ALEKSANDAR POPOVIĆ, 26. septembra prikazuju se dela PUT ZA LEŠĆE i KRMEĆI KAS u režiji Radmile Vojvodić. Na Novoj sceni, još jedan komad Stevana Koprivice, u režiji Nađe Janjetović, ORUŽJE, ZBOGOM.

Kontakt info

Adresa:
Beogradsko dramsko pozorište
Mileševska 64a
11000 Beograd, Srbija


Telefoni:
Centrala: +381.11.283.51.11
Biletarnica: +381.11.283.70.00
Marketing: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Računovodstvo tel/faks: +381.11.283.52.98
Tehnički sektor tel/faks: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., v.d. direktora
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., operativni direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., tehnički direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., šef marketinga
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sekretar
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., umetnički sekretar i PR
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., dramaturg
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 166 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijavite se na info listu

Radno vreme biletarnice

Prepodne:
PONEDELJAK-PETAK od 10:00-14:00č
OSIM UTORKOM PREPODNE

Poslepodne:
svakog dana kada ima predstava
od 18:00-20:30č
vikendom biletarnica radi
od 18:00-20:30č ukoliko ima predstava

Naša lokacija