1991-2001
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

1991.

Sredinom januara nastavlјa se projekat PLAY ALEKSANDAR POPOVIĆ komadom TAJNA VEZA u režiji Radmile Vojvodić. Glumci u klasi Radeta Šerbedžije sa novosadske Akademije umetnosti izvode svoju diplomsku predstavu KAMERNA MUZIKA Artura Kopita u režiji Lenke Udovički 8. marta, a u brzo zatim 30. marta i predstavu u Šerbedžijinoj režiji – Bondove SPASENE. Dušan Jovanović režira KO SE BOJI VIRDžINIJE VULF Edvarda Olbija sa Mirjanom Karanović, Radetom Šerbedžijom i Aleksandrom Alačem. Izvode se i dva Beketova dela u nepuna dva meseca: SREĆNI LjUDI u režiji Pavla Lazića i ČEKAJUĆI GODOA u režiji Harisa Pašovića. Čehovlјevu dramu IVANOV režira Vladimir Lazić sa Miodragom Krivokapićem u glavnoj ulozi.

1992.

Brodvejski hit Lenforda Vilsona ZAPALI ME stiže na Crveni krst 18. januara u režiji Alise Stojanović. Koproducent predstave je firma koja ima prostorije pod krovom Pozorišta. Desetak dana posle premijere u Bitef teatru u režiji Egona Savina, ZLOČIN I KAZNA Dostojevskog izvode se u režiji Pavla Lazića na Novoj sceni, gde u ulozi Sonje gostuje Sonja Savić. Posle gotovo trideset godina u ulozi gospođe Švarc pojavlјuje se Olivera Marković u komadu SLOBODNA TERITORIJA Žan- Kloda Grimbera, u režiji Zorana Tasića. Na Novoj sceni 2. aprila po tekstu i u režiji Bratislava Petkovića igra se komad KASKADER. Nikita Milivojević u ložionici pozorišta režira komad EMIGRANTI Slavomira Mrožeka. Od nove sezone u predstavi ZAPALI ME Harisa Burinu zameniće Nikola Kojo. Na Novoj sceni komad Ežena Joneska INSTRUKCIJA u režiji Vladimira Plaovića, 29. novembra, nedelјu dana kasnije POVRATAK DON ŽUANA Aleksandra Obrenovića, diplomska režija Kokana Mladenovića u klasi profesora Miroslava Belovića i mesec dana kasnije iz iste klase, diplomska režija Ane Milјanić predstave NAŠI OČEVI Vojislava Jovanovića Maramboa.

1993.

Dimitrije Ristić upozorava da tehnički uslovi dovode u pitanje rad pozorišta do kraja sezone. Borka Pavićević sa mesta umetničkog direktora biva premeštena na mesto dramaturga. Početkom aprila izvodi se komad UTICAJ GAMA ZRAKA NA SABLASNE NEVENE Pola Zindela u režiji Ivane Ašković, a DAMU S KAMELIJAMA Aleksandra Dime u dramatizaciji Gordane Goncić režira Svetislav Goncić. Glavne uloge igraju Snežana Bogdanović i Uliks Fehmiu.

1994.

Prva premijera u novoj godini, 6. marta: KALEMEGDANCI Zorana Rankića u režiji autora i dvadeset dana kasnije na Novoj sceni Filip Gajić režira Kamijev NESPORAZUM. Od 1. aprila nova upravnica pozorišta je glumica Ljilјana Sedlar. Opis stanja u Beogradskom dramskom: repertoar ne postoji, zgrada je u lošem stanju, nedovolјne dotacije, više od polovine prostora je izdato raznim firmama po simboličnoj zakupnini, ansambl od 35 glumaca je praktično besposlen. Početak sezone je odložen zbog adaptacije koju koče nerešeni sustanarski odnosi sa vlasnikom kluba “Krst“. Početkom decembra upravnica otkazuje gostoprimstvo Pozorišnoj radionici “Kobra“ koja skoro godinu dana u iznajmlјenoj sali izvodi “samofinansirajuću“ predstavu MOJA DRAGA. U znak protesta ekipa predstavu izvodi na otvorenom, ispred zgrade pozorišta.

1995.

MIŠOLOVKA Agate Kristi u režiji Irene Ristić izvodi se 23. marta, što je prva premijera posle godinu dana adaptacije. Sezona još zvanično nije počela, predstava se igra na Novoj sceni, a publika ulazi na službeni ulaz. Tokom juna izvode se premijere: U POVERENјU Pitera Šefera u diplomskoj režiji Darijana Mihajlovića, KAMEN ZA POD GLAVU Milice Novković u režiji Branislave Stefanović i za kraj sezone 21. juna TAMO- AMO Edena fon Horvata u režiji Dušana Petrovića. Odbor sindikata Beogradskog dramskog pozorišta na nekoliko gradskih i republičkih adresa šalјu pismo u kome upravnicu Ljilјanu Sedlar optužuju za organizacioni, umetnički, kadrovski i finansijski haos u kući. POD OKRLjEM ZVEZDA Manuela Puiga u režiji Alise Stojanović poslednja je premijera u godini 24. decembra.

1996.

Ružica Sokić kao gošća igra na Krstu u predstavi NIKAD SE NE ZNA Bernarda Šoa u režiji Miroslava Belovića. Odbor sindikata Beogradskog dramskog oglašava se javnim apelom za smenu upravnice Ljilјane Sedlar, koja odbacuje sve otužbe. Prva premijera u novoj godini je ČOVEK JE ČOVEK Bertolda Brehta u režiji Irene Ristić. Posle tačno 45 godina ARSENIK I STARE ČIPKE Džozefa Keserlinga ponovo je pred beogradskom publikom u Dimitrija Jovanovića sa Tatjanom Lukjanovom i Oliverom Marković u glavnim ulogama. Premijera je izvedena 23. novembra.

1997.

Nušićevu komediju MISTER DOLAR režira Miroslav Belović, a premijerno se izvodi 22. februara. Predstava otvara Pozorišne svečanosti Milivoje Živanović u Požarevcu, zatim Dane komedije u Jagodini i učestvuje na Nušićevim danima u Smederevu. Raspravu o ostavci Ljilјane Sedlar između Odbora sindikata i uprave prekida Skupština grada koja za vršioca upravnika imenuje Miloša Krečkovića, dramaturga Pozorišta. Jedanaestog oktobra Šeridanovi SUPARNICI u režiji Milana Karadžića otvaraju 50. sezonu Beogradskog dramskog pozorišta.

1998.

Pod naslovom “Bertold Breht u Beogradu“ Pozorište dvadesetodnevnim programom obeležava stogodišnjicu Brehtovog rođenja. Manifestacija je otvorena 23. januara izložbom o Brehtu, a zatim sledećeg dana nastavlјena izvodjenjem SVAKODNEVNOG POZORIŠTA, dramatizacije Brehtovih tekstova o teatru, koje interpretira Danica Ristovski. Igra se 188 put HAROLD I MOD. Tri godine ranije Milana Eraka u ulozi Harolda zamenio je Slobodan Beštić. Dimitrije Jovanović režira SVE MOJE SINOVE Artura Milera, Darijan Mihajlović režira KLASNOG NEPRIJATELjA Najdžela Vilijamsa. Odigran je 250. POLTRON Siniše Pavića. Nakon godinu dana na funkciji vršioca Miloš Krečković biva imenovan za upravnika Beogradskog dramskog pozorišta. Četvrtog oktobra premijerno je izvedena predstava Maksima Gorkog MALOGRAĐANI, u režiji Radoslava Milenkovića.

1999.

Goran Sultanović 19. januara, prvi put u ulozi upravnika Pozorišta najavlјuje premijeru REKVIZITERA Uglјeše Šajtinca, studenta četvrte godine dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti. Predstavu režira Đorđe Marjanović, a igraju: Vlastimir Đuza Stojilјković, Ljilјana Lašić i Marko Živić. Gorčin Stojanović režira Sterijine RODOLjUPCE, a David Putnik Beketovog ČEKAJUĆI GODOA koji smešta u apokaliptični pejzaž posle nuklearne katastrofe. CIPELE OD KENGUROVE KOŽE, dramski prvenac Katarine Milutinović režira Irena Ristić, a Milan Karadžić komad Miodraga Karadžića SAMO VI ¢AJTE, A MI ĆEMO GRAKAT I ARLAUKAT. Jednu od glavnih uloga u komadu Karadžića igra Milutin Mima Karadžić. Predstava REKVIZITER se prikazuje u Zenici, što je prvo posleratno gostovanje jednog beogradskog teatra u Bosni. Tridesetak glumaca i statista učestvuje u komadu VELIKI DAN Slobodana Stojanovića u režiji Radoslava Dorića, čija premijera se igra 17. decembra.

2000.

Televizija OBN, koja pokriva celu teritoriju Bosne i Hercegovine, proglasila je za kulturni događaj u BiH u 1999. godini gostovanje Beogradskog dramskog pozorišta u Zenici sa predstavom REKVIZITER Uglјeše Šajtinca. Drama Kolina Higinsa HAROLD I MOD u režiji Paola Mađelija 23. marta izvodi se 200. put. Vladimir Lazić režira KUĆU SA PROZOROM, dramski prvenac glumice Ljilјane Lašić, premijera je izvedena 22. maja na Velikoj sceni. Od decembra novi upravnik Beogradskog dramskog pozorišta je Nebojša Bradić.

2001.

Posle premijere u Kruševcu, 16. januara održava se beogradska premijera ZLATNOG RUNA, dramatizacije romana Borislava Pekića u režiji Nebojše Bradića. Pre predstave, u foajeu Pozorišta, otvara se izložba o Pekićevim delima na beogradskim pozorišnim scenama. “ Najbolјi na sceni BDP “ u martu: ANTIGONA U NјUJORKU Januša Glovackog i JEGOROV PUT Vide Ognjenović (Grad teatar Budva), BOKEŠKI D MOL i BETULA U MALU VALU Stevana Koprivice (Centar za kulturu Tivat), PROKLETA AVLIJA Ive Andrića (Kruševačko pozorište). Na obnovlјenoj Novoj sceni: 4. marta PRAĆKA Nikolaja Kolјade u režiji Ane Đorđević, 17. marta PIJANISTA Alesandra Barikoa, reditelјski debi glumice Milene Pavlović. Za tri dana dve premijere na Velikoj sceni: 20. aprila KONKURS Aleksandra Galina u režiji Radoslava Milenkovića, 23. aprila ODVAŽNE DEVOJKE Rone Munro u režiji Anje Suše. Sedamnaestog maja na Novoj sceni ČIODA SA DVE GLAVE Aleksandra Gatalice u režiji Gorčina Stojanovića, gde svih pet likova tumači Goran Milev. Bosansko narodno pozorište iz Zenice gostuje sa predstavom PUKOVNIKU NEMA KO DA PIŠE u režiji Slobodana Stojanovića sa kojim Beogradsko dramsko potpisuje protokol o saradnji. DAN Dž, dramu Filipa Vujoševića, studenta završne godine dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti režira Milan Karadžić. Za sedam meseci pozorište je izvelo 227 predstava. U julu na ostrvu Sveti Nikola nadomak Budve, kao koprodukcija Grada teatra Budva i Beogradskog dramskog pozorišta izvedena je predstava ZLOČIN NA KOZJEM OSTRVU Uga Betija u režiji Nebojše Bradića. Na Crvenom Krastu izvedena je 10. novembra.

Kontakt info

Adresa:
Beogradsko dramsko pozorište
Mileševska 64a
11000 Beograd, Srbija


Telefoni:
Centrala: +381.11.283.51.11
Biletarnica: +381.11.283.70.00
Marketing: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Računovodstvo tel/faks: +381.11.283.52.98
Tehnički sektor tel/faks: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., v.d. direktora
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., operativni direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., tehnički direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., šef marketinga
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sekretar
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., umetnički sekretar i PR
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., dramaturg
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 204 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijavite se na info listu

Radno vreme biletarnice

Prepodne:
PONEDELJAK-PETAK od 10:00-14:00č
OSIM UTORKOM PREPODNE

Poslepodne:
svakog dana kada ima predstava
od 18:00-20:30č
vikendom biletarnica radi
od 18:00-20:30č ukoliko ima predstava

Naša lokacija