Novosti
grb
facebook logo  youtube logo  ЋИР / ENG

moje dete pozorje

Predstava Beogradskog dramskog pozorišta - “Moje dete” Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević u konkurenciji od 64 produkcija teatara iz regiona, našla se u zvaničnoj selekciji 62. Sterijinog pozorja.

Najznačajniji domaći festival vraća se ove godine izvornom principu i u glavnom program biće zstupljeni isključivo domaći dramski pisci. Selektor Miroslav Miki Radonjić odabrao je 9 naslova i konstatovao: “Nakon završetka selekcionog ciklusa (…) shvatio sam da je u većini centralna tema porodica, naravno ne ona srećna, nego disfunkcionalna, hendikepirana, ugrožena, obespravljena ili opterećena patološkim odnosima, što verovatno najrečitije definiše vreme u kojem živimo. Stoga se kao moto ovogodišnjeg festivala nameće parafraza naslova Markesovog romana – “Porodični i drugi demoni”. (…) Od 15. marta prošle, do 15. marta ove godine odgledao sam 64 predstave zasnovane na delima domaćih autora, od čega 57 u Srbiji, pri čemu je od toga čak 37 praizvedbi. Srpski autori igrani su i u Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Ove cifre govore u prilog tezi da su teatri ponovo uveli staru, proverenu i razumnu praksu da na repertoarima u većoj meri budu zastupljeni komadi naših savremenih autora, na šta je sasvim izvesno i Pozorje imalo, bar posredan, uticaj”, smatra Radonjić.

Za predstavu “Moje dete”, Radonjić u obrazloženju selekcije zapisuje: “Dokaz da je moguće napisati izrazito aktuelan tekst, bez dnevnopolitičkih banalnosti, više je nego prepoznatljiv u drami Stojana Srdića. Baveći se temom marginalizovane etničke skupine – Romima, Srdić progovara o složenim društvenosocijalnim problemima, ali i intimnoj strani života ovih ljudi. Neprilagođenost sredini, neprihvatanje i netolerancija šire zajednice, incest, suočavanje sa tvrdokornim i surovim svetom birokratije, urušavanje porodice, sve je to u dramaturškom smislu vrlo dobro ukomponovano u ovom potresnom komadu. Ana Đorđević ga oživljava na sceni sa primetnom dozom stilizacije, uz obilato korišćenje scenskih simbola i gotovo sirovom, ogoljenom pozorišnom estetikom, što je doprinelo naglašavanju univerzalnih poruka, duboke lične drame devojčice Ranke i njenih roditelja Mirke i Borkana, i sagledavanju apsurda sveta u kojem egzistiramo. Odlična Jovana Gavrilović, i ništa manje dobri Ivana Nikolić i Andrej Šepetkovski, doprineli su da “Moje dete” bude jedan od vrhunaca pozorišne sezone u Srbiji”.

Projekat „Moje dete“ Stojana Srdića, rediteljke Ane Đorđević učestvovao je od premijere 27. marta prošle godine na nizu domaćih i regionalnih festival. Ovenčan je priznanjima: na 11. Međunarodnom pozorišnom festivalu JoakimInterFest u Kragujevcu (za režiju – Ana Đorđević, za najbolju Jovana Gavrilović, Nagrada publike), na mladenovačkom Festivalu “Teatar u jednom dejstvu” (Nagrada publike), na banjalučkom Međunarodnom festivalu mladog glumca „Zaplet 08“ (najbolja predstava, Jovana Gavrilović je proglašena za najbolju mladu glumicu, dok je Ivana Nikolić dobila priznanje za Glumicu večeri), na 5. Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu, kao i na 1. Festivalu evropskog teatra u Tuzli (najbolja predstava po ocenama žirija i publike, nagrade za najbolju režiju dobila je Ana Đorđević, a Jovana Gavrilović proglašena je za najbolju glumicu oba festivala) . Drama Stojana Srdića nagrađena je godišnjom Nagradom Udruženja dramskih pisaca Srbije „Branislav Nušić“ za 2014. godinu.

Ana Đorđević potpisuje i adaptaciju, te idejno rešenje scene. Scenograf je Milica Vučković, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Vladimir Petričević, scenski pokret potpisuje Marija Milenković, a lektor je dr. Ljiljana Mrkić Popović. Uloge tumače: Jovana Gavrilović, Ivana Nikolić, Andrej Šepetkovski, Vladan Milić, Jelisaveta Orašanin i Mladen Sovilj.

Kontakt info

Adresa:
Beogradsko dramsko pozorište
Mileševska 64a
11000 Beograd, Srbija


Telefoni:
Centrala: +381.11.283.51.11
Biletarnica: +381.11.283.70.00
Marketing: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Računovodstvo tel/faks: +381.11.283.52.98
Tehnički sektor tel/faks: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., operativni direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., tehnički direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., šef marketinga
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., rukovodilac finansijske službe
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sekretar
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., umetnički sekretar i PR
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., dramaturg
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 55 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijavite se na info listu

Radno vreme biletarnice

Prepodne:
UTORAK-PETAK od 10:00-14:00č
OSIM UTORKOM PREPODNE

Poslepodne:
svakog dana kada ima predstava
od 18:00-20:30č
vikendom biletarnica radi
od 18:00-20:30č ukoliko ima predstava

Naša lokacija