Novosti
grb
facebook logo  youtube logo  ЋИР / ENG

zojka plakat

“Zojkin stan” Mihaila Bulgakova, u režiji gošće iz Makedonije, rediteljke Nataše Poplavske, premijerno je izveden 11. oktobra na Sceni “Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

Predstava je uzbudljiv spoj klasika dramske književnosti 20. veka, koreografskih i pevačkih partitura i vizuelnih atrakcija. Sama priča o smutnom post-revolucionarnom vremenu profitera i korupcije izuzetno je aktuelna i danas, a rediteljka Poplavska Bulgakovljevu priču uz pomoć izuzetnih saradnika – Maje Mitić, koreografa, kompozitora Ognjena Atanasovskog i Emila Petra, koji potpisuje scenski i multimedijalni dizajn, obogaćuje na savremen, ipak neočekivan način.

Nataša Poplavska spada među najzanimljivije savremene makedonske pozorišne stvaraoce, a među naslovima koje je inscenirala u poslednjih 20 godina, izdvajaju se postavka mjuzikla “Čikago” Boba Fosija i Freda Eba, sa koreografom Olgom Pango, “Figurae veneris historiae” i “Bahanalije” Gorana Stefanovskog, Aristofanova "Lizistrata", Šekspirov "Mletački trgovac", "Bure baruta" Dukovskog. Režiju je završila na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju, kod Slobodana Unkovskog, a postdiplomske studije na britanskom Univerzitetu Šefild, u Solunu. Osnovala je 2000. godine udruženje umetnika ART MEDIA koje je tokom godina preraslo u Centar za razvoj umetnosti i kulturne razmene. Angažuje se i kroz edukativni rad sa mladim teatarskim stvaraocima.

Njen rediteljski rukopis zasnovan je na principima „totalnog teatra“, koji spaja elemente muzičke, plesne, dramske i vizuelne umetnosti. Posvećena je razvoju teatarskih formi poput mjuzikla i kabarea na mekedonskoj pozorišnoj sceni. Dobitnik je brojnih priznanja na domaćim i međunarodnim pozorišnim festivalima.

Bulgakovljeva tragična farsa “Zojkin stan” kritički slika grupu likova koja predstavlja sve aspekte nekadašnjeg novog sovjetskog društva. Dobro je poznavao probleme života u Moskvi, u tim za njega gladnim godinama, a ideju je i dobio čitajući o racijama na kockarnice i javne kuće koje su tada otvarane u privatnim stanovima. “Zojkin stan”, koji sam pisac karakteriše kao „tragičnu bufonadu”, premijerno je izveden 1926. godine u moskovskom Teatru Vahtangov. Mihail Bulgakov spada u vodeće sovjetske dramske pisce u dekadi posle Oktobarske revolucije. Napisao je četiri drame od 1925. do 1928, koje su sa simpatijama gledale na predrevolucionarnu inteligenciju, a na satiričan način osvetljavale novu sovjetsku birokratiju.

Adaptaciju potpisuje Maša Stokić, kostimograf je Roza Trajčevska, a dizajn svetla radi Milčo Aleksandrov. Igraju: Ana Sofrenović, Andreja Kuzmanović, Milan Čučilović, Milorad Damjanović, Milica Milša, Sandra Bugarski, Savo Radović, Nada Macanković, Anđela Popović, Jelena Rakočević, Milica Petrović, Saša Đurašević, Arsenije Tubić, Aleksandar Stoimenovski, Miloš Lazarov, Kristina Jovanović i Ljubomir Ćustić.

https://zojkinstan.wixsite.com/bdp2017

Kontakt info

Adresa:
Beogradsko dramsko pozorište
Mileševska 64a
11000 Beograd, Srbija


Telefoni:
Centrala: +381.11.283.51.11
Biletarnica: +381.11.283.70.00
Marketing: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Računovodstvo tel/faks: +381.11.283.52.98
Tehnički sektor tel/faks: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., operativni direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., tehnički direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., šef marketinga
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., rukovodilac finansijske službe
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sekretar
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., umetnički sekretar i PR
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., dramaturg
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 139 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijavite se na info listu

Radno vreme biletarnice

Prepodne:
PONEDELJAK-PETAK od 10:00-14:00č
OSIM UTORKOM PREPODNE

Poslepodne:
svakog dana kada ima predstava
od 18:00-20:30č
vikendom biletarnica radi
od 18:00-20:30č ukoliko ima predstava

Naša lokacija