Novosti
grb
facebook logo  youtube logo  ЋИР / ENG

bdp

Sezonu 2016/2017. u Beogradskom dramskom pozorištu obeležili su sedam premijera, mnogobrojna gostovanja, izuzetan uspeh na domaćim i inostranim festivalima, te multimedijalna dešavanja kojima smo u februaru obeležili rođendan i ulazak u sedamdesetu godinu od osnivanja.

Na Sceni “Rade Marković” premijerno su izvedeni - „Terorizam“ braće Presnjakov, u režiji Snežane Trišić; “Pomorandže za zbogom” Biljane Popović, u režiji Nenada Gvozdenovića i “Totovi” Ištvana Erkenja, u režiji Ljiljane Todorović. Na Novoj sceni odigrane su premijere komada “Rosmersholm” Henrika Ibzena, u adaptaciji dramaturga Tamare Baračkov i režiji Ane Konstantinović i Ivana Baletića; „Ključevi od Leraha“ Nikolaja Koljade u režiji Nataše Radulović; “Ženska posla” Milene Pavlović Čučilović, u režiji Marka Jovičića i “Moj deda je aut” Dušana Jankovića, u režiji Đurđe Tešić (koji će se od naredne sezone igrati na Sceni “Rade Marković”).

Nastavljena je saradnja sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda, koja omogućava diplomcima ove institucije da rade u profesionalnim uslovima na samom početku karijere. Tako je na našoj Novoj sceni prošle jeseni diplomirala Tijana Vasić, klasa prof. Dušana Petrovića sa komadom „Paraziti“ Marijusa Fon Majenburga.

Protekle sezone, predstave BDP-a gostovale su van matične kuće više od trideset puta, od toga osam gostovanja je bilo na inostranim scenama (Austrija, Rusija, Crna Gora, BiH, Republika Srpska). “Teatarski most” je uspešno nastavljen, pa smo tako ugostili teatre iz Subotice, Kikinde, Kragujevca, Kruševca, Vršca i Niša. Tokom sezone 2016/2017. predstavili smo beogradskoj publici projekte tri najznačajnija makedonska pozorišta – Dramskog, Narodnog i Teatra komedija.

Saradnja Beogradskog dramskog pozorišta sa Volkov teatrom - Ruskim državnim akademskim dramskim pozorištem iz Jaroslavlja nastavljena je: zimus je potpisan novi protokol o saradnji, koji će biti realizovan do kraja 2018. godine. Gosti iz Rusije izveli su početkom maja, na trećem gostovanju u Beogradu, dve predstave („Tango etida“ rediteljke Galina Ždanova i koreografa Irina Lahovskaje i “Dvoje siromašnih Rumuna, što pričaju poljski” Dorote Maslovske, u režiji Evgenija Marčelija).

Projekat „Moje dete“ Stojana Srdića, rediteljke Ane Đorđević učestvovao je od premijere 27. marta prošle godine na nizu domaćih i regionalnih festivala. Ovenčan je priznanjima: na 11. Međunarodnom pozorišnom festivalu JoakimInterFest u Kragujevcu (za režiju – Ana Đorđević, za najbolju glumicu Jovana Gavrilović, Nagrada publike), na mladenovačkom Festivalu “Teatar u jednom dejstvu” (Nagrada publike), na banjalučkom Međunarodnom festivalu mladog glumca „Zaplet 08“ (najbolja predstava, Jovana Gavrilović je proglašena za najbolju mladu glumicu, dok je Ivana Nikolić dobila priznanje za Glumicu večeri), na 5. Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu, kao i na 1. Festivalu evropskog teatra u Tuzli (najbolja predstava po ocenama žirija i publike, nagrade za najbolju režiju dobila je Ana Đorđević, a Jovana Gavrilović proglašena je za najbolju glumicu oba festivala); dva priznanja dodeljena su na 16. Festivalu BH drame u Zenici (Žiri publike dodelio je poduhvatu BDP-a Nagrade za najbolju predstavu manifestacije i za najbolju glumicu Festivala - Jovani Gavrilović); dve nagrade osvojene su i na 4. Festivalu „Bucini dani“ u Aleksandrovcu ("Zlatno zrno" za najbolju mušku ulogu pripalo je Andreju Šepetkovskom, a Najbolji mladi glumac, odnosno glumica Festivala je Jovana Gavrilović). Na jubilarnom 20. Teatar festu “Petar Kočić”, koji je održan u Banja Luci, Jovana Gavrilović je dobila specijalnu nagradu za mladu glumicu. Predstava “Moje dete” sa velikim uspehom izvedena je i u takmičarskoj selekciji 62. Sterijinog pozorja u Novom Sadu.

Pozorište na Krstu 20. februara ušlo je u sedamdesetu godinu postojanja, a tim povodom bila je osmišljena multimedijalna prezentacija bogate istorije teatra. Sećanje na najznačajnije stvaraoce i predstave BDP-a oživljeno je kroz postavku izložbe fotografija u foajeu i hodniku i kostima u malom foajeu. Za Dan pozorišta upriličen je vizuelni spektakl – 3D mapiranje fronta zgrade BDP-a animiranim projekcijama kojima su se publika i gosti prošetali kroz poslednjih 70 godina postojanja. Događaj je osmislio autorski tim Laboratorije za vizelna istraživanja FridLab koji predvodi Goran Balaban, uz tehničku podršku kompanije Atomik. “Sedamdeset sezona Pozorišta na Crvenom krstu” naziv je monografije o Beogradskom dramskom pozorištu, koju su priredili Savo Radović, dramski umetnik i član anslambla i dr Nikola Bjelić. Uz pregled proteklih sezona, zabeležena su i sećanja autora, saradnika, pozorištnika i savremenika Pozorišta. Pored štampane verzije, monografija je dostupna u digitalnom formatu na podsajtu BDP-a.

Beogradsko dramsko pozorište priprema i tri izuzetne premijere za dolazeću jesen, a prva u nizu će biti muzičko-scenski spektakl „Zojkin stan“ Miahila Bulgakova, u režiji gošće iz Makedonije Nataše Poplavske.

Posle letnje pauze, BDP otvara novu sezonu 22. septembra izvođenjem predstave “Moj deda je aut” Dušana Jankovića, u režiji Đurđe Tešić na Sceni “Rade Marković”. Igraju Ljubinka Klarić, Suzana Lukić, Slobodan Boda Ninković, Boris Komnenić, Milorad Damjanović i Srđan Dedić.

Dobrodošli u Beogradsko dramsko pozorište!

Kontakt info

Adresa:
Beogradsko dramsko pozorište
Mileševska 64a
11000 Beograd, Srbija


Telefoni:
Centrala: +381.11.283.51.11
Biletarnica: +381.11.283.70.00
Marketing: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Računovodstvo tel/faks: +381.11.283.52.98
Tehnički sektor tel/faks: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., operativni direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., tehnički direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., šef marketinga
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., rukovodilac finansijske službe
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sekretar
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., umetnički sekretar i PR
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., dramaturg
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 542 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijavite se na info listu

Radno vreme biletarnice

Prepodne:
UTORAK-PETAK od 10:00-14:00č
OSIM UTORKOM PREPODNE

Poslepodne:
svakog dana kada ima predstava
od 18:00-20:30č
vikendom biletarnica radi
od 18:00-20:30č ukoliko ima predstava

Naša lokacija