Novosti
grb
facebook logo  youtube logo  ЋИР / ENG

toma kuruzovic

Komemoracija povodom smrti dramskog umetnika Tome Kuruzovića, koji je preminuo u Beogradu 2. avgusta, biće održana 15. septembra u 14 sati u Beogradskom dramskom pozotištu.

Istinski zaljubljenik u pozorište, a iznad svega u Beogradsko dramsko pozorište u kom je proveo čitav glumački vek, Kuruzović je rođen 1930. na Bistriku iznad Principovog mosta u Sarajevu. I otac i majka su radili u pozorištu, otac kao pozorišni frizer, vlasuljar i šminker, a majka kao krojačica. Po završetku rata, završio je 1948. Učiteljsku školu, nakon čega se zaposlio kao učitelj i upravnik škole u Čarakovu kod Prijedora, a u Beograd je stigao 1949. Iste godine se upisuje na Akademiju za pozorište i film u klasi prof. Joze Laurenčića, koju je završio 1953, a diplomirao 1957. U periodu od 1953. do 1957. vanredno je studirao jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Od 1961. do 1966. je vanredno studirao režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, prvo u klasi Vjekoslava Afrića (1961), a zatim u klasi prof. dr Huga Klajna (1962—1966). Kako su mu majka i otac radili u pozorištu, od svoje pete godine je bio angažovan kao glumac. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je počeo da nastupa dok je studirao glumu, a posle studija prvi glumački angažman dobija u sarajevskom Narodnom pozorištu (1953—1961). Jedan je od osnivača Malog pozorišta u Sarajevu (Teatar 55). U Beograd ponovo dolazi 1961, gde dobija angažman u Savremenom dramskom pozorištu (Beogradsko dramsko pozorište). Osnivač je alternativnog pozorišta „Sunce“ u novobeogradskom bloku 45, te Studija „Tajne glume“ pri „Đuro Salaj“ AD u Beogradu, gde je radio kao profesor, sa Zoranom Radmilovićem započeo osnivanje jedinstvenog srpskog nacionalnog pozorišta na Univerzitetu „Braća Stamenković“.

Tomo Kuruzović ostvario je prvu profesionalnu ulogu u Beogradu, u Beogradskom dramskom pozorištu 1961. godine u „Mišolovci“ Agate Kristi (ulogu Kristofera Rena igrao je u alternaciji sa Batom Paskaljevićem). BDP-u ostaje veran do odlaska u penziju 1991. godine. U tom periodu odigrao je veći broj naslovnih i glavnih uloga. Ostvario je u matičnoj kući i dve uspešne režije „Komedija zabune“, Šekspir i „Petorica pod barjakom“, Ćopić, (preko tristotine izvođenja). Autor je teksta predstave „On, veliko O“.

Vođen živim temperamentom i nemirnim duhom ovaj umetnik je obogatio repertoar srpskog teatra predstavama „Roman bez Romana“ Jovana Sterije Popovića, koja je izvedena u Vršcu, „Sudanija Davida Štrpca“ izvedena u Zaječaru, „Jazavac pred sudom u Palanci 1905“, Smederevska Palanka.

U samim početcima posleratne kinematografije odigrao je niz zapaženih uloga koje su ga svrstale u izbor najboljih glumaca, a u televizijskim počecima TV Beograd igrao je u kultnim serijama kao što su „Voštane figure“ i „Građanin pokorni“.

Autor je preko 40 režija i većeg broja pozorišnih komada. Dramatizovao je i adaptirao dela Petra Kočića, Branka Ćopića, Koste Trifkovića, Meše Selimovića, Jovana Sterije Popovića. Jedna od njegovih najzapaženijih adaptacija i dramatizacija je monodrama „Petar Pepo Bandić“ (Branko Ćopić), koju je sam tumačio.

Nosilac je više značajnih priznanja SFRJ i Srbije: Zlatnog beočuga KPZ-a za doprinos unapređenju kulture Beograda, Zlatne plakete grada Beograda, Ordena rada sa zlatnim vencem,; bio je Glumac godine, Zmajeve dečje igre, dobitnik Srebrne kolajne na Drugom festivalu monodrame i pantomime u Zemunu, a pripala mu je i Šestoaprilska nagrada za umjetnost, Sarajevo.

Pesme Tome Kuruzovića objavljene su u tri antologije poezije: „Uzalud je budim“ od Rastka Petrovića do Branka Miljković, Antologija srpskog pesništva za decu i mlade „S one strane duge“ od Zaharija Orfelina do Ljubivoja Ršumovića, Pere Zupca i „Pesame o majci“ Brabislava Bojića.

Kontakt info

Adresa:
Beogradsko dramsko pozorište
Mileševska 64a
11000 Beograd, Srbija


Telefoni:
Centrala: +381.11.283.51.11
Biletarnica: +381.11.283.70.00
Marketing: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Računovodstvo tel/faks: +381.11.283.52.98
Tehnički sektor tel/faks: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., operativni direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., tehnički direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., šef marketinga
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., rukovodilac finansijske službe
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sekretar
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., umetnički sekretar i PR
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., dramaturg
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 543 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijavite se na info listu

Radno vreme biletarnice

Prepodne:
UTORAK-PETAK od 10:00-14:00č
OSIM UTORKOM PREPODNE

Poslepodne:
svakog dana kada ima predstava
od 18:00-20:30č
vikendom biletarnica radi
od 18:00-20:30č ukoliko ima predstava

Naša lokacija