Novosti
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

dan pozorista 2018

Beogradsko dramsko pozorište proslavlja 20. februara – Dan teatra dodelom tradicionalnih godišnjih nagrada i premijerom komada “Poslednji rok” Valentina Rasputina, u dramatizaciji i režiji gosta iz Rusije, Valerija Kirilova.

Prva premijera BDP-a, “Mladost otaca” Borisa Gorbatova, u režiji Petra S. Petrovića izvedena je 20. februara 1948. na sceni Narodnog pozorišta, a članovi novoosnovanog ansambla (29 glumaca) su posle proba, udarnički učestvovali u zidanju novog zdanja. Godinu dana kasnije uselili su se u zgradu na Krstu. Inače, Rešenjem Narodnog odbora grada Beograda, u drugoj polovini 1947. godine osnovano je Gradsko pozorište (1949. preimenovano u Beogradsko dramsko).

Upravni odbor Beogradskog dramskog pozorišta doneo je odluku da se Nagrada “Tatjana Tanja Lukjanova” - glavna godišnja nagrada za višegodišnji doprinos Beogradskom dramskom pozorištu i pozorišnom životu Srbije dodeli dramskoj umetnici Danici Ristovski. Posebnost glumačkog izraza i dara čine njenu scensku pojavu upečatljivom, i u velikom broju uloga koje je od 1986. godine ostvarila u matičnoj kući, nezaboravnom.

Nagrade za najbolja ostvarenja članova ansambla Kuće i gostujućih umetnika i autora, u predstavama Beogradskog dramskog pozorišta u 2017.godini, po odluci Upravnog odbora dodeljuju se Miloradu Damjanoviću, Andriji Kuzmanoviću i Jovi Maksiću. Četiri dijametralno različita scenska izraza (od groteske do dramske ozbiljnosti) u ulogama u najnovijim produkcijama BDP, od Pepinija u „Pomorandžama za zbogom“ i Heruvima u „Zojkinom stanu“, preko Bogdana u predstavi „Moj deda je aut“ do Viktora i gospodina Cvrčka u „Iz života insekata“, Milorad Damjanović ostvario je uz prepoznatljiv šarm i potpuno posvećenje. Andrija Kuzmanović odigrao je Ametistova u „Zojkinom stanu“ sa puno poleta i duha, otkrivajući sve mogućnosti svog talenta. Jovo Maksić je u ulogom poštara u „Totovima“, te ispunjavajući višestruki zadatak u predstavi „Iz života insekata“ (Otokar, Gospodin Zolja, Druga glista) iznova potvrdio verodostojnost svog dara.

Nagrade za radni doprinos „Mihajlo Fejzulovski“ za ostvarene rezultate u radu u 2017.godinu dodeljene su Koljena Redžepu - dekorateru, Snežani Zubić - sekretaru Pozorišta i Srđanu Obrenoviću - organizatoru.

Premijerom predstave “Poslednji rok” Valentina Rasputina u dramatizaciji i režiji Valerija Kirilova, biće krunisana saradnja Beogradskog dramskog pozorišta sa Volkov teatrom - Ruskim državnim akademskim dramskim pozorištem iz Jaroslavlja, započeta 2015. godine. Prošle zime je potpisan novi protokol o saradnji koji podrazumeva ne samo razmenu predstava, već i umetnika, pa je tako istaknuti pozorišni stvaralac, glumac i reditelj, član ansambla Volkov teatra, Valerij Kirilov gost naše Kuće. Njegova inscenacija savremenog klasika ruske književnosti Valentina Rasputina svakako je osveženje za beogradsku publiku, a tema je svima bliska.

Otuđenje je prokletstvo savremenog doba. Ljudi iz iste porodice, iz istog “gnezda” ne mogu da nađu zajedničku temu za razgovor... Oni dolaze u rodnu kuću da sahrane majku (koja je, zapravo, na samrti), ali ona se odjednom oseća bolje: budi se, prepoznaje ih, traži kašu da jede. Majka je “oživela” zato što su se deca ponovo oko nje okupila. Ali užas je u tome što svako od njih ima svoje poslove i ne može da se oslobodi podsvesnog pitanja: kada će majka da umre! Jer, prolazi vreme, a oni bi već trebalo da se vrate svojim svakodnevnim obavezama.

Kirilov uz režiju, potpisuje i scenografiju, kostim i izbor muzike. Igraju: Danica Ristovski, Jadranka Selec, Milena Pavlović Čučilović, Boris Komnenić, Andrej Šepetkovski, Sandra Bugarski, Milica Milša, Tamara Aleksić, Boris Komnenić, Nada Macanković i Ljubomir Ćustić.

Kontakt info

Adresa:
Beogradsko dramsko pozorište
Mileševska 64a
11000 Beograd, Srbija


Telefoni:
Centrala: +381.11.283.51.11
Biletarnica: +381.11.283.70.00
Marketing: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Računovodstvo tel/faks: +381.11.283.52.98
Tehnički sektor tel/faks: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., operativni direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., tehnički direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., šef marketinga
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., rukovodilac finansijske službe
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sekretar
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., umetnički sekretar i PR
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., dramaturg
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 149 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijavite se na info listu

Radno vreme biletarnice

Prepodne:
PONEDELJAK-PETAK od 10:00-14:00č
OSIM UTORKOM PREPODNE

Poslepodne:
svakog dana kada ima predstava
od 18:00-20:30č
vikendom biletarnica radi
od 18:00-20:30č ukoliko ima predstava

Naša lokacija