Novosti
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

raslo mi je badem drvo

Dramatizacija novele “Raslo mi je badem drvo” Živojina Pavlovića, koju je napisala i režira Milena Pavlović Čučilović – novi je poduhvat Beogradskog dramskog pozorišta.

Živojin Pavlović (1933-1998), jedan je od najznačajnijih autora “crnog talasa”, izuzetno plodan pisac, profesor i esejista. Ostvario je bogat filmski i literarni opus, sa dvadeset pet godina režirao je svoj prvi amaterski film “Ljuba Popović” (1958). Prvu zbirku pripovedaka “Krivudava reka” objavio je 1963. godine, a za prvi roman “Lutke” (1965) prima prvu od mnogobrojnih nagrada za kreativno spisateljstvo (Nagrada Isidora Sekulić 1967. godine). Objavio je više od trideset knjiga proze i eseja, a dobitnik je između ostalog dve NIN-ove nagrade za roman godine (1985, 1992), kao i Andrićeve nagrade za pripovetku (1993). Neobično je da inscenacije nekog dela iz bogatog opusa ovog izuzetnog filmskog i književnog stvaraoca gotovo da nisu ni rađene.

Novela “Raslo mi je badem drvo” objavljena je 1988. godine, povezuje karakteristične motive Pavlovićevog opusa kroz prepoznatljiv stil pripovedanja. Odabir lakšeg puta za ostvarivanje uspeha, nedostatak empatije, groteskni kontrast izopačenosti intelektualnog ništavila i skorojevićske ambicije potcrtavaju tipičnu Pavlovićevu “estetiku ružnog”. Spoj ruralnog i urbanog, intelektualnog i folklornog, jeste fon na kome se junaci karakterišu, obojeni malograđanskim senzibilitetom i folklornim kičem, ali često i brutalno duhovitom naivnošću u susretu sa novom sredinom, običajima, vremenom.

“Raslo mi je badem drvo” na upečatljiv i slikovit način predstavlja prelazno doba pred i post revolucionarno perioda oko Drugog svetskog rata, sunovrat kapitalističke i nastanak i uspon tzv. crvene buržoazije. Neobični likovi u prepoznatljivom okruženju i neočekivanim okolnostima odličan su povod za prvo postavljanje jednog proznog dela Živojina Pavlovića na scenu.

Milena Pavlović Čučilović, uz glumu, bavi se pisanjem i režijom i potpisuje produkcije ne samo u Beogradskom dramskom (sedam naslova), već i u pozorištima širom zemlje (Kraljevačkom, Srpskom narodnom, Pozorištancu Puž, Malom pozorištu „Duško Radović“, nezavisne projekte).

Autorsku ekipu, uz nju, čine Staša Jamušakov – dizajn scene i kostima, kompozitor Mateja Radisavljević, koreografija i scenski pokret Maja Mitić, dizajn Emil Petro. Igraju: Aleksandar Alač, Stefan Radonjić, Tatjana Kecman, Nada Macanković, Maja Randžić i Lako Nikolić.

Kontakt info

Adresa:
Beogradsko dramsko pozorište
Mileševska 64a
11000 Beograd, Srbija


Telefoni:
Centrala: +381.11.283.51.11
Biletarnica: +381.11.283.70.00
Marketing: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Računovodstvo tel/faks: +381.11.283.52.98
Tehnički sektor tel/faks: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., v.d. direktora
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., operativni direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., tehnički direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., šef marketinga
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sekretar
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., umetnički sekretar i PR
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., dramaturg
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 223 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijavite se na info listu

Radno vreme biletarnice

Prepodne:
PONEDELJAK-PETAK od 10:00-14:00č
OSIM UTORKOM PREPODNE

Poslepodne:
svakog dana kada ima predstava
od 18:00-20:30č
vikendom biletarnica radi
od 18:00-20:30č ukoliko ima predstava

Naša lokacija