Novosti
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

bole stosic

Božidar Bole Stošić, pozorišni, televizijski i filmski glumac, dugogodišnji član Beogradskog dramskog pozorišta preminuo je 13. decembra u osamdeset i prvoj godini života.

Rođen je 21. jula 1937. godine u Skoplju. Zajedno sa porodicom, 6. aprila 1941. godine preselio se u Nišku banju, a 1945. godine u Beograd. Nakon završene osnovne škole pohađao je Treću beogradsku gimnaziju, u kojoj je 1953. godine upisao dramsku sekciju, koju je vodio Slobodan Aligrudić. Bio je i član Omladinskog pozorišta Lola Ribar, a po završetku Akademije za pozorišnu umetnost dobija angažman u Pozorištu „Boško Buha”, potom prelazi u Beogradsko dramsko pozorište, čiji je bio član sve do penzije.

Više od pet decenija bavio se glumom, Pred svojom „velikom” i „malom“ publikom, pozorišnom i televizijskom, pojavio se, pored ostalog, u predstavama „Sablja dimiskija”, „Čarapa od sto petlji”, „Mišolovka” „Francuska snaja”, “Beograd nekad i sad”, “Dundo Maroje”, “Bal lopova”, „Neki to vole vruće”, i u brojnim popularnim televizijskim serijama.

Govorio je kako mu komedija najbolje leži: “Smatram da je smeh najbolji „lek”, da je naročito potreban narodu u teškim i strašnim vremenima. Posle mature sam, na preporuku profesionalnog savetovališta, upisao Medicinski fakultet, ali nisam odmakao dalje od prve godine. U međuvremenu je, naime, KUD „Ivo Lola Ribar” raspisao konkurs za glumce amatere, i jednostavno nisam mogao da odolim izazovu. Prijavio sam se i bio primljen zajedno sa Zoranom Radmilovićem, Stanislavom Pešić i Sekom Sabljić. Direktor je bio Milivoje Ivanišević, a upravnik Aleksandar Bakočević. Sa KUD „Ivo Lola Ribar” smo mnogo putovali, gostovali po zemlji i u inostranstvu (Parma, Mesina, Erlangen…). A onda, početkom šezdesetih, Milan Milošević ode na studije u Francusku, uskočim umesto njega, i postanem član „Boška Buhe”. Tu sam dobio zaista sjajne kritike za nekoliko uloga. Gostovao sam u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, sarađujući sa režiserom Miroslavom Belovićem, i u Beogradskom dramskom, gde sam igrao u „Andori” koju je režirala Soja Jovanović”, pričao je Stošić o počecima karijere.

Posle vojske dobio je jednogodišnju stipendiju kod Etjena Dekrua u Parizu gde je učio pantomimu. Po povratku, 1969, dobio je poziv da pređe u Atelje 212. “Dam otkaz u „Bošku Buhi”, ali posle godinu dana uzaludnog čekanja odem, i to zahvaljujući Nebojši Komadini, u Savremeno pozorište na Crvenom krstu, današnje Beogradsko dramsko, odakle se 1976. godine odvojilo Pozorište na Terazijama. U to vreme je, međutim, već postalo jasno da ko se od glumaca nije pojavio na „malom ekranu” kao da nije ni postojao, pa i ja rešim da se tu oprobam. Počeo sam u mjuziklu „Cveće i baloni” sa Oliverom Marković i Draganom Lakovićem. Usledila je serija „1000 zašto“ i u njoj „Bole iz bureta“, pa serije „Ni crno ni belo“, „Laku noć, deco“, „Ću, ćeš, će”… Bilo je toga puno”, govorio je Stošić o svojim nezaboravnim ulogama.

Kontakt info

Adresa:
Beogradsko dramsko pozorište
Mileševska 64a
11000 Beograd, Srbija


Telefoni:
Centrala: +381.11.283.51.11
Biletarnica: +381.11.283.70.00
Marketing: +381.11.283.60.25 i 283.71.11
Računovodstvo tel/faks: +381.11.283.52.98
Tehnički sektor tel/faks: +381.11.283.55.70


E-mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., v.d. direktora
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., operativni direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., tehnički direktor
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., šef marketinga
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sekretar
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., umetnički sekretar i PR
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., dramaturg
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Trenutno na sajtu

Ko je na mreži: 128 gostiju i nema prijavljenih članova

Prijavite se na info listu

Radno vreme biletarnice

Prepodne:
PONEDELJAK-PETAK od 10:00-14:00č
OSIM UTORKOM PREPODNE

Poslepodne:
svakog dana kada ima predstava
od 18:00-20:30č
vikendom biletarnica radi
od 18:00-20:30č ukoliko ima predstava

Naša lokacija