Istorijat
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

Beogradsko dramsko pozorište postoji više od šezdeset godina a preispitivanje o cilјevima i smislu njegovog delovanja traje i dalјe.

Osnovano je daleke 1947. godine, pod imenom Gradsko pozorište, a prva predstava MLADOST OTACA, u režiji Petra S. Petrovića, po tekstu Borisa Gorbatova, odigrana je 20. februara 1948. godine. Pozorište je dalekih pedesetih godina prošlog veka imalo na umu političke momente razvoja savremene umetnosti. Tada je bilo potrebno pronaći alternativu akademizmu i konzervativizmu koji su negovala vodeća pozorišta u Jugoslaviji. Novo pozorište je pomoglo da se upoznamo sa onim što se dešavalo na vodećim svetskim pozornicama, te je ohrabrivalo prevode savremenog dramskog repertoara ali i uspostavlјalo novi pozorišni jezik.

Beogradsko dramsko pozorište je postalo primer, uživalo je veliku lјubav publike i finansijsku podršku države.

Posle "zlatnog doba", koje su obeležile predstave nastale po tekstovima savremene američke i evropske dramaturgije, pozorište je prolazilo kroz krize, obogaćene povremenim uspesima ali je i zalazilo put stramputica, katkad bivalo dezorijentisano u odnosu na epohu pa i na svoje primarne cilјeve. Danas, Beogradsko dramsko pozorište nastoji da omogući autorima i glumcima da na njegovim scenama razvijaju savremeni pozorišni repertoar. Uvećani broj produkcija i česta gostovanja omogućavaju da scenska izvođenja novih drama budu širokodostupna publici. Bilo je godina kada su izvođene samo dve predstave nedelјno, bilo je i pozorišnih sezona kada je Teatar izveo tek jednu jedinu premijeru. Danas, predstave se izvode na dve scene, sedam dana nedelјno, a ansambli redovno gostuju po Srbiji i u inostranstvu.

1947-1957 1958-1968 1969-1979 1980-1990 1991-2001 2002-2012

Prijavite se na info listu

Radno vreme biletarnice

Prepodne:
PONEDELJAK-PETAK od 10:00-14:00č
OSIM UTORKOM PREPODNE

Poslepodne:
svakog dana kada ima predstava
od 18:00-20:30č
vikendom biletarnica radi
od 18:00-20:30č ukoliko ima predstava

Naša lokacija