Andjeli čuvari
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

Po motivima drame Sema i Bele Spevek i scenarija Ranalda Mek Dugala.

O KOMADU

Zavodlјivi zaplet priče o odbeglim robijašima koji čine dobro delo, poslužio je kao inspiracija priličnom broju vrsnih što teatarskih, što filmskih autora. Prvobitna verzija – francuska komedija „Andjeoska kuhinja“ Alberta Husona, poslužila je Samjuelu i Beli Spevek kao potka za komad „Moja tri andjela“, praizvedenom na Brodveju 1953. u Morosko teatru (gotovo 350 izvodjenja).

„Mi nismo anđeli“ je kultna američka filmska komedija, bazirana na tom tekstu, snimlјena 1955. u režiji Oskarovca – Majkla Kertiza, po scenariju Ranalda MekDugala sa Hemfri Bogartom, Piterom Justinovim, Aldo Rejem i Bazilom Retbornom u glavnim ulogama. Četvrt veka kasnije Nil Džordan je pokušao da ponovi uspeh rimejkom po scenariju Dejvida Memeta, u kome su igrali Robert De Niro, Šon Pen i Demi Mur (1989.). Kontroverzni japanski reditelј Takaši Mike snimio je film 1993. zasnovan, takodje, na ovoj priči.

Staša Koprivica u svom dramskom prvencu – vraća ovu priču u pozorište, smeštajući je danas i ovde, medju likove i okolnosti protiv kojih je samo smeh lekovit.

O PISCU

Staša Koprivica, rođena u Beogradu 1984. godine, odrasla u Beogradu i Herceg Novom. 2007. godine je diplomirala Pozorišnu i radio režiju na FDU u Beogradu, a u klasi redovne profesorke Ivane Vujić. Profesionalno režira od 2004. i ima iza sebe 11 predstava među kojima su i „Ne igraj na Engleze“ (BDP), „Dnevnik Ane Frank“ (Madlenianum), „Mandragola“ (Boško Buha), „Čorba od kanarinca“ (Zvezdara Teatar). Od 2011. počinje da piše i scenarije za televiziju. Radila je na serijama „Pevaj Brate“ i „Otvorena vrata“ (druga sezona).

„Anđeli čuvari“ su njen pozorišni, spisatelјski debi.

O REDITELjU

Velјko Mićunović rođen je 1986. godine. Diplomirao pozorišnu režiju na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Egona Savina. Bio asistent režije Jiržiju Menclu i Paolu Mađeliju, na predstavama “Vesele žene vindzorske” (Narodno pozorište) i “Italijanska noć” (Jugoslovensko dramsko pozorište). Kao reditelј debituje predstavom “Ne šetaj se gola” (Slavija teatar), a potom slede predstave “U lovu na bubašvabe“(JDP), “Otelo” (Grad teatar Budva/Zetski dom/Festival MESS), “Revizor” (Crnogorsko narodno pozorište, Podgorica), “Život je pred tobom” i “Smrt trgovačkog putnika” (Beogradsko dramsko pozorište), “Nesporazum” (Narodno pozorište) sa kojima gostuje na više od dvadeset festivala kod nas i u inostranstvu.

REČ PISCA

Najbolјi način da pobediš ono čega se plašiš jeste da mu se nasmeješ u lice. „Anđeli čuvari“ su moj pokušaj da se nasmejem u lice onome što mene, a verujem i mnoge druge na ovim prostorima tišti. Nekako smo već odavno zaklјučili da nam je mentalitet nezgodan i da smo sami sebi krivi za sve, možda je sada trenutak da sami sebe počnemo da spašavamo i postanemo sopstveni Robin Hudovi u potrazi za pravdom koja nam nedostaje.

Staša Koprivica

REČ REDITELjA

Šta znači birati svoj životni put?

Da li su lјudi na pogrešnom putu samim tim i loši lјudi?

Zapitamo li se pod kojim su ga uslovima birali, zašto su na stramputici?

Dobrota, plemenitost, požrtvovatnost u službi su ćara, interesa i jednokratnog dila – to je tako tu gde živimo i zato ova crna komedija postavlјa pitanje ko je za osudu: oni iza rešataka ili oni na slobodi?

Ovo je priča o lјudima koji su iza rešetaka, koji nisu andjeli samo zato što nisu na slobodi.

Circulus vitiosus

Velјko Mićunović

Vreme trajanja: 1 sat 20 min.

Premijera: 25.01.2014.

PRIJATELjI PROJEKTA:

PISAC
Staša Koprivica


REŽIJA
Velјko Mićunović


SCENOGRAF
Vesna Popović


KOSTIMOGRAF
Dragica Laušević


IZBOR MUZIKE
Velјko Mićunović


ORGANIZATOR
Marija Batinica


INSPICIJENT
Olivera Milosavlјević


FOTOGRAFIJE
Marija Ivanišević


LICA

Raša
Marko Živić

Aca

Andrija Kuzmanović

Filip Knežević

Milan Čučilović

Emilija - Ema Knežević

Ljubinka Klarić

Milica Knežević

Aleksandra Anja Alač

Andrej Vacić

Milјan Prlјeta

Maks

Vladan Milić

Vukša

Slobodan Boda Ninković

Pera

Milorad Damjanović

Stole

Dejan Matić Mata /
Bora Nenić


PRODUKCIJA
BDP