Berlinski zid
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O DELU

„(...) Iskoračivši na neposredan način u materijal aktuelne istorije – zaplet se odvija na Kosovu, tokom 1999. godine – Hubač se dramom „Berlinski zid“ upušta u novi sloj istraživanja lјudske sposobnosti za nasilјe i praštanje – ali i na novi način artikuliše motiv porodice (...) ovde se porodica pojavlјuje kao pokretač, ali i žrtva patnje. Upravo to i jeste razlog zbog kojeg Hubač, u tri suptilno naznačena dramska kruga, insistira na pitanju dece – tuđe ili usvojene, prihvaćene ili izgublјene: svet u kojem su nerazrušivi zidovi podignuti unutar lјudi, može preživeti samo ako dozvoli mogućnost prihvatanja tuđeg deteta kao priznanja Drugog“.

Svetislav Jovanov

(„Igra stvari, stvar igre“; pogovor knjizi drama „Bizarno“ Želјka Hubača)

O PISCU

Želјko Hubač (Tuzla,1967) je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 1996. na odseku dramaturgija. Predstave po njegovim dramskim komadima su do sada 36 puta premijerno izvedene u profesionalnim pozorištima u Srbiji, u Bugarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini. Bile su u selekciji više od 40 domaćih i inostranih pozorišnih festivala i osvojile više od 50 nagrada.

Za svoje tekstove Želјko Hubač je nagrađivan 10 puta u zemlјi i inostranstvu. Drame su mu prevođene na engleski, nemački, ruski, bugarski, polјski i japanski jezik. Objavio je knjigu drama "Bizarno" 2012. godine. Član je srpskih sekcija IATC-a (Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa) i ITI-a (Međunarodnog teatarskog instituta). Član je NUNS-a. Bio je urednik izdanja Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i pozorišnog časopisa „Teatron“, glavni urednik Izdavačke delatnosti Narodnog pozorišta u Beogradu i dramaturg Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Trenutno je dramaturg i vršilac dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu.

REČ REDITELjA

Mi, kao dramski umetnici (a to kažem jer se u ovom projektu svi poistovećujemo - budući da smo svi i reditelјi i glumci, i rekviziteri, i dekorateri, i muzičari, i koreografi i lektori, i prevodioci i.. videćete i sami uostalom), ne želimo da dozvolimo sebi da se, ma i na jedan trenutak, ozbilјno bavimo lјudima koji su spremni da žrtvuju potomstvo zarad parčeta zemlјe bogate jedino „osiromašćenim uranijumom“. Bavimo se, stoga, nesavršenstvom u lјudima, fokusirajući se na stereotipni fenomen gluposti koji gotovo uvek rađa tragediju. Priča „Berlinskog zida“ aktuelna je utoliko što nas neko već nešto manje od 20 godina ubeđuje da će amputirana noga ponovo da nam izraste, a mi u to verujemo i dalјe žrtvujući najmilije u istoj nadi!

Milan Nešković

O REDITELjU

Milan Nešković rođen je 1985. godine u Valјevu. Završio pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Nikole Jevtića i profesorke Alise Stojanović. Ovo je treća predstava koju radi u Beogradskom dramsko pozorištu (“Ben” Beke Savić, 2011. i “Nedelјa, juče, danas, sutra” Ognjena Obradovića, 2013).

PISAC
Želјko Hubač


REŽIJA
Milan Nešković


IDEJNO REŠENјE PROSTORA
Milan Nešković


SCENOGRAF
Mina Lazarević


KOSTIMOGRAF
Bilјana Grgur


KOMPOZITOR
Anja Đorđević


IZBOR MUZIKE
Anja Đorđević i Milan Nešković


SCENSKI GOVOR
Dr Ljilјana Mrkić Popović


ORGANIZATOR
Marija Batinica


ASISTENT REDITELjA
Tijana Vasić


ASISTENT ORGANIZATORA
Isidora Velјković


INSPICIJENT I SUFLER
Zorica Popov


FOTOGRAFIJE
Marija Ivanišević


LICA

Skender / Velimir
Atanasije Uzunović 

Faruk / Raško
 
Jovo Maksić 

Petrit / Vasilije
 
Nemanja Oliverić 

Dita / Marija
 
Paulina Manov 

Enver / Dimitrije
 
Andrej Šepetkovski 

Ana
 
Ljubinka Klarić 


PRODUKCIJA
BDP