Čovek, zver i vrlina
grb
facebook logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O DELU

„Čovek, zver i vrlina” (apologija u tri čina) je komad o grešnoj lјudskoj prirodi i posledicama njenog poricanja, ali istovremeno otkrivamo Pirandela, koga obično smatramo intelektualnim dramskim piscem, kao majstora komičnog zapleta kakvi su, svojevremeno bili Labiš i Fejdo.

Od svog nastanka do danas uspešno je izvođen u mnogim pozorištima širom sveta. Godine 1961. igran je na sceni Beogradskog dramskog pozorišta, tada Savremenog pozorišta, u režiji Milenka Maričića.

“Kada nastaje zlo, međutim? Kada čovek nije više hipokrita zbog profesije na sceni, već iz zadovolјstva, iz koristi, iz zlobe, iz navike – ili iz ulјudnosti ! Jer, biti ulјudan, znači upravo ovo – iznutra crn, kao gavran; spolјa, beo kao golub; u telu žuč; u ustima med”, kaže Paolino, jedan od junaka ove blistave komedije.

O PISCU

Luiđi Pirandelo (1867-1936) bio je italijanski romanopisac, pesnik i dramaturg. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1934, zbog njegove “hrabre i brilјantne obnove drame i scene”.

Dela uklјučuju romane, stotine kratkih priča, eseje, drame od kojih su neka napisana i na sicilijanskom. Pirandelove tragične farse smatraju se pretečama drame apsurda. Jedan je od najznačajnijih dramskih pisaca XX veka, koji je otvorio nove puteve moderne dramaturgije. Godine 1925. osnovao je u Rimu pozorište koje je prikazivalo njegove komade. Suštinu sopstvene dramaturgije, zasnovanu na razlici između komičnog i ironičnog, objasnio je u više eseja i predavanja terminom “umorismo”.

“(…) Pirandelovo delo zanimlјivo je kao vrsta drame koja računa na svoju scensku reinkarnaciju i tek u tom produženom životu na sceni, ostvaruje svoje puno dejstvo. U tom smislu, njegova drama prevazilazi jaz između literarnog teatra i teatarskog teatra, koji inače obeležava savremeno pozorište”, zapisao je dr Dragan Klaić u predgovoru antologije “Stvaranje savremene drame” (Gradac, 1982).

Najznačajnije drame: “Tako je, ako vam se tako čini” (1916), “Šest lica traže pisca” (1921), “Svako na svoj način” (1924), “Henri IV” (1922), “Kako me ti vidiš” (1930), “Kad je neko – neko” (1933). Na osnovu jednog od njegovih najčuvenijih komada “Večeras improvizujemo” (1933) u Beogradskom dramskom pozorištu igrana je kultna predstava reditelјa Paola Mađelija (1983) sa Mirom Stupicom u glavnoj ulozi.

O REDITELjU

Egon Savin je diplomirao režiju na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti. Režirao je više od osamdeset naslova u gotovo svim značajnim pozorištima širom nekadašnje Jugoslavije, kao i u domaćim teatrima: od predstava koje su sredinom sedamdesetih okuplјale grupu mladih glumaca - zaverenika, do predstava u institucijama od nacionalnog značaja, kao što su Narodno pozorište u Beogradu, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Crnogorsko narodno pozorište u Podgorici, Makedonsko narodno pozorište u Skoplјu, Slovensko narodno gledališče u Ljublјani, Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelјe 212... Sa velikim uspehom postavlјa dela domaćih i svetskih klasika. Nјegove predstave gostovale su u Nansiju, Parizu, Varšavi, Tel Avivu, Beču, Nјujorku, Čikagu. Profesor je režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Dobitnik je velikog broja nagrada za režiju.

Pirandelova komedija “Čovek, zver i vrlina” šesta je predstava koju Savin režira u Beogradskom dramskom pozorištu. Pre toga je postavio „Dugo putovanje u Jevropu“ Stevana Koprivice (19.04.1987), „Novo je doba“ Siniše Kovačevića (23.04.1988), „Kaj sad?“ Borivoja Radekovića (11.05.2003), „Ćeif“ Mirze Fehimovića (23.10.2007) i “Palilulski roman” Branislava Nušića (12.06.2015).

Vreme trajanja: 1 sat 10 min.

Premijera: 26.02.2016.

PISAC
Luiđi Pirandelo


PREVOD
Julijana Vučo


REŽIJA I ADAPTACIJA
Egon Savin


SCENOGRAF
Vesna Popović


KOSTIMOGRAF
Jelena Stokuća


IZBOR MUZIKE
Egon Savin


SCENSKI GOVOR
dr Ljilјana Mrkić Popović


ASISTENT REŽIJE
Marko Jovičić


ORGANIZATOR
Srđan Obrenović


INSPICIJENT
Olivera Milosavlјević


SUFLER
Dragana Anđelković


FOTOGRAFIJE
Marija Ivanišević


LICA

Paolino
Marko Živić

Mornar Perela

Jovo Maksić

Gospođa Perela

Ljubinka Klarić

Doktor Nino Pulejo /
Gospodin Toto

Andrija Kuzmanović

Rozarija

Milica Milša

Đilјo

Vladan Milić

Nono

Milica Gojković

Gracija

Sandra Bugarski


PRODUKCIJA
BDP