Delirijum tremens
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O DELU

Ovaj komad Gorana Markovića tretira problem savremenog čoveka u potrazi za svojim identitetom. Ono što je posebno zanimlјivo u strukturi ove savremene drame jeste sistem ogledala. Pisac nas uvodi u psihodramu u kojoj glavni junak, inače glumac po zanimanju, igrajući terapijske uloge, pronalazi sebe. Svi su izgledi da će ova originalna dramaturgija doneti nešto novo u pozorišnoj recepciji.

O PISCU / REDITELjU

Goran Marković, rođen je u Beogradu. Od 1965. do 1970. godine studira filmsku režiju u Pragu, Čehoslovačka. Posle završenih studija u periodu od 1970. do 1976. godine radi dokumentarne filmove, a od 1976. godine počinje da snima igrane filmove: SPECIJALNO VASPITANјE, NACIONALNA KLASA, MAJSTORI MAJSTORI, VARIOLA VERA, TAJVANSKA KANASTA, VEĆ VIĐENO, SABIRNI CENTAR, TITO I JA, URNEBESNA TRAGEDIJA, SRBIJA GODINE NULTE, KORDON, TURNEJA, FALSIFIKATOR. Snimio je i srednje metražne dokumentarne filmove: POLUDELI LjUDI i NEVAŽNI JUNACI. U pozorištu je režirao komade: PAZARNI DAN, A. Popović; BEOGRADSKA TRILOGIJA, B. Srblјanović; POMORANDžINA KORA, M. Pelević; TERAPIJA, J. Cvetanović; PANDORINA KUTIJA, FALSIFIKATOR, poslednja dva je i sam napisao kao i: TURNEJA; GOVORNA MANA; PAROVI; VILLA SACHINO, FALSIFIKATOR. Objavio je knjige: ČEŠKA ŠKOLA NE POSTOJI; TITO I JA; GODINA DANA; OSMA SEDNICA I DRUGE DRAME i MALE TAJNE. Redovan je profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

REČ PISCA / REDITELjA

Osnovni diskurs ove drame mogao bi se definisati ovako: gluma kao bolest, bolest kao gluma. On polazi od premise da su gluma i bolest suštinski isprepletane i da među njima postoji duhovna ali i fizička veza, neka vrsta jedinstva, skoro. Spona ta dva naoko nespojiva elementa nalazi se u psihodrami, vrsti grupne terapije koja nema veze sa umetnošću, isto onoliko koliko gluma nema veze sa stvarnošću. Jedno je metod lečenja a drugo proizvod mašte. Ali, ti antipodi se u ovoj priči sreću na jedan veoma uzbudlјivi način i njihov sudar će, u to sam uveren, novim svetlom obasjati kako svet glumca tako i tajne psihe. Iako definisana kao crna komedija, priča DELIRIJUM TREMENS je puna gorčine i saosećanja. Na jednoj strani, tu su komični likovi Dagija, Bebe i tri bolesnika sa glumačkim ambicijama, a na drugoj, litri suza koje polaznici psihodramske terapije prolivaju, suočeni sa svojim traumama, in vivo. Biće to, dakle, komedija sa ridanjem. Ili tragedija sa ironijom. Kako uzmete. DELIRIJUM TREMENS je veoma značajna ne samo po svojoj temi već i po stavu da je izlečenje moguće. U ovim vremenima, punim depresije i beznađe, uliva nam izvesnu nadu. Mogućnost da se izvučemo iz neveselog stanja u kome živimo za sada je u mašti autora ove predstave ali možda će pokrenuti izvesne pozitivne procese i u gledalištu.

Trajanje: 2 sata

Premijera: 25.04.2005.

PISAC
Goran Marković


REŽIJA
Goran Marković


SCENOGRAF
Nebojša Veselinović


KOSTIMOGRAF
Vesna Avramović


KOMPOZITOR
Zoran Simjanović


STRUČNI SARADNIK
Bilјana Slavković


ORGANIZATORI
Tamara Todorović
Srđan Obrenović


INSPICIJENT
Zoran Milojević


SUFLER
Dragana Anđelković


FOTOGRAFIJE
Predrag Zagorac


LICA

Dagi, slavni glumac
Predrag Ejdus

Beba, njegova žena

Vesna Čipčić

Liza, psihodramatičarka

Anita Mančić

Krsta, pacijent

Petar Benčina

Strahinja, pacijent

Marko Živić

Dušan, pacijent

Milan Čučilović

Profesor, direktor klinike

Pavle Pekić

Sanja, mlada glumica

Slađana Vlajović

Glumac, nešto mlađi od Dagija

Savo Radović

Lekarka, tek na početku karijere

Anja Alač 

Sestra, zrelih godina

Sandra Bugarski

Bolničar, snažan, neodređenih godina

Dragiša Milojković


PRODUKCIJA
BDP