Draga Jelena
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O KOMADU

Kada je drama „Draga Jelena“, Ljudmile Razumovske, prvi put predstavlјena javnosti, krajem sedamdesetih godina, šokirana sovjetska vlada zabranila je da se prikazuje „zbog lažno prikazane moralne degradacije sovjetske omladine i društva“. Međutim, nakon nekoliko godina, ova drama doživlјava prvo izvođenje i prevodi se na mnoge svetske jezike. Iako napisana pre više od trideset godina, drama „Draga Jelena Sergejevna“, ne samo da ostaje relevantna, već se čini da pitanja i dileme koje komad pokreće, u današnjem vremenu imaju čak i viši stepen aktuelnosti, nego u trenutku nastajanja. Tokom jedne noći, četvoro mladih lјudi dolazi kod profesorke, kako bi pokušali da uzmu klјuč od sefa i preprave maturske testove. Nasuprot njih je lik Jelene Sergejevne, krutog pedagoga starog kova, u čijem sistemu vrednosti istina, pravičnost i poštenje zauzimaju centralno mesto. Igra moći i sudar „Antigonine naravi“ i današnjeg „krućeg, pragmatičnijeg i energičnijeg vremena, koje iste takve vrednosti traži od novih lјudi“- kako kaže jedan od junaka, postaje test zrelosti za mlade, koji moraju da ispitaju svoje granice, uvide koliko su spremni daleko da odu u postizanju svojih cilјeva i iniciraju se u svet odraslih. Grupa od četvoro mladih lјudi reprezentuje zapravo svet u malom: Vića- neposredan, emotivan, povodlјivog karaktera, koji hrabrost i utehu traži u alkoholu, Paja, budući nesposobni intelektualac i slabić, Olјa, inteligentna, oštra, atraktivna mlada devojka koja ne želi skroman život i najzad zavodlјivo zlo, oličeno u liku Vlade, koji poput reditelјa uživa smišlјajući korake koji će dovesti do zadovolјenja njegove potrebe da vlada situacijom. Lik Vlade, zapravo otvara još jednu problematiku, a to je delegiranje odgovornosti. On je taj u koga su upereni pogledi drugih junaka kada se situacija ne odvija po planu ili kada traže hrabrost i odobravanje određenog postupka. Vlada upravlјa njima poput marionetama, sve do kraja komada, kada će drugi junaci, ipak morati da se suoče sa posledicama svog dolaska kod profesorke i igre koja je otišla predaleko. Ali, da li je tada već kasno?

Međutim, ova noć ostavlјa velikog traga i na Jelenu Sergejevnu, čije misli i ponašanje variraju od pokušaja da ih razume i posavetuje, do potpunog sloma, razočaranja, i pitanja „Koga to vaspitavamo“?

Drama „Draga Jelena“, nikako nije didaktičkog karaktera. Ljudmila Razumovska na vrlo inteligentan, bolan i surov način razotkriva pravo lice sveta, u kome se mladi lјudi teško mogu orijentisati. S jedne strane, upućeni su na gubitnike, koji su otelotvoreni u njihovim roditelјima i nastavnicima, dok naspram njih stoji svet materijalnog bogatstva, sigurnosti i sjaja. „Ako se nudi sladak život, što ne bih mogla i ja“, s pravom se pita junakinja ovog komada. Pravog odgovora nažalost nema, roditelјi i nastavnici stoje nemi i uplašeni pred svojom decom. „Vi ste nas rodili i naučili da budemo lažlјivci, muvatori i prevaranti“, kaže Paja, dok se obraća Jeleni Sergejevnoj.

I zaista, čini se da izlaza iz začaranog kruga nema, ali ni autentične i iskrene komunikacije među generacijama. Postoje samo argumenti i međusobna optuživanja, ali ne i pravi odgovori.

Milica Živanović

O REDITELjU

Milenija Stamenković, student četvrte godine pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ivane Vujić. Kao dugogodišnji član Dramske grupe Radio Beograda učestvovala je u mnogim televizijskim, kao i radijskim emisijama i stekla svoja prva znanja o radu na sceni. U samostalnom radu učestvovala je na festivalu ‘Pozorišni vremeplov’ u Beogradu sa srednjevekovnim komadom za decu ‘Farsa u lužnici’, zatim sa jednočinkom Muze Pavlove ‘Idiot’ u okviru letnjeg festivala u U.K.Vuk, a aktivno se bavi i radio režijom u saradnji sa Radio Beogradom.

REČ REDITELjA

Kada je drama ‘Draga Jelena’ prvi put ugledala svetlost dana, šokirana sovjetska vlada zabranila je da se prikazuje zbog lažno prikazane moralne degradacije sovjetske omladine i društva. Niko nije očekivao da su deca od 18 godina sposobna da se tako ophode prema svom profesoru. Danas, kada pogledate osobe od 18-19 godina, teško da ćete pomisliti da su to deca: kako se oblače, kako se ponašaju, čemu streme… oni su nepobedivi, oni su zaštićeni, oni imaju sva prava i više od toga: oni hoće ceo svet. A zašto i ne bi? Kada se osvrnu i vide da je lako podmititi, da je lako progurati se ako imas vezu, da nije bitno koga preskačeš ili gaziš kako bi ispunio svoje želјe, oni to preuzimaju kao svoj modus operandi i spremni su da se pokažu, po svaku cenu – ako mogu drugi, mogu i oni. Nјihove želјe su, medjutim, prazne: ‘skuplјe krpice i slasnije ždranje’. Zašto su onda spremni na sve da bi to i dobili?

Milenija Stamenković

Trajanje: 1 sat 15 min.

Premijera: 17.11.2014.

PISAC
Ljudmila Razumovska


REŽIJA
Milenija Stamenković


PREVOD
Mirka Janković


ADAPTACIJA
Milenija Stamenković i Milica Živanović


DRAMATURG
Milica Živanović


SCENOGRAF
Jelena Andžić


KOSTIMOGRAF
Selena Tomašević


INSPICIJENT I SUFLER
Zorica Popov


FOTOGRAFIJE
Marina Pršić


LICA

Jelena Sergejevna
Danica Ristovski

Vlada

Stefan Trifunović

Olјa

Vanja Nenadić

Vića

Miloš Petrović

Paja

Lazar Đukić


PRODUKCIJA
BDP
FDU