Ekvus
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O DELU

Krimi dramu o psihijatru i njegovom pacijentu – adolescentu, koji boluje od patološke, religijske opsesije konjima, Piter Šefer napisao je 1973. po istinitom događaju. Klasične dramske strukture, ovaj komad zapravo dotiče teme društveno prihvatljivog ponašanja u kontrastu sa instinktivnim, ritualnim, animističkim, te dovodi u pitanje smisao civilizacijskih normi. Izmaštana religija o božanskom konju (lat. “equus”) - poremećenog adolescenta poslužila je Šeferu, da kroz popularan žanr preispita arhetipske, apolonijske i dionizijske postulate ljudskog ponašanja i sistem vrednosti.

Komad je bio izuzetno popularan - brodvejska verzija (sa Entoni Hopkinsom) je izvedena preko 1000 puta i nagrađena Tonijem za najbolju dramu (1975). Godine 1977. reditelj Sidni Lamet je snimio ekranizaciju sa Ričardom Bartonom u ulozi psihijatra, a film je imao tri nominacije za Oskara, uključujući i za najbolji scenario. Komad je obnovljen na londonskom Vest Endu 2007. godine, u kom je pozorišni debi je ostvario Danijel Redklif, zvezda serijala filmova o Hariju Poteru.

REČ PISCA

“Okrutnost prema konjima u Engleskoj je izazvala pometnju. U Americi su me optužili da sam bio okrutan prema psihijatru. Ako si u Engleskoj 70-ih godina tvrdio da posećuješ psihijatra, ljudi su automatski smatrali da si poludeo. Međutim, u Njujorku su svi išli na terapije, u sedamdesetim godinama prošlog veka im je psihoterapija bila skoro kao nova religija. Američku publiku je šokirao Dajsart, koji je sve više sumnjao u svoju profesiju. Smejali su se psihijatru s grižom savesti. Čuo sam za sveštenike koji su osetili sumnju u veru, ali nikada nisam čuo za psihijatra koji bi bio nesiguran u svoje profesionalno uverenje.

Istovremeno, priča dečaka iz Safolka nije me ostavljala na miru. Postala je moja opsesija. Nikada nisam napisao ništa slično „Ekvusu”. Zapravo, ovo je jedna detektivska priča na svoj način, u kojoj je svaki dokaz zločina sakriven u prvom činu. Za mene je „Ekvus“ izazov i voleo bih kada bi svaka inscenacija umela da kroz njega isprovocira smešu terora i uživanja”.

Piter Šefer (iz teksta povodom ponovne premijere u Londonu 2007)

O PISCU

Ser Piter Levin Šefer (1926 – 2016) je čuveni engleski dramatičar i scenarista. Među 18 dramskih dela koje je napisao je i dramu "Amadeus" o rivalitetu između Mocarta i Salijerija,. koja je pretočena u istoimeni film 1984. i za koji je Šefer je nominovan za Oskara.

Šefera je kraljica Elizabeta Druga proglasila vitezom 2001. godine, a ušao je u Hol slavnih američkog teatra 2007. godine.

Piter Šefer, jedan od najuticajnijih britanskih i svetskih dramatičara prošlog veka, dobro je poznat domaćoj publici najpre po svojevremeno kultnoj predstavi BDP-a “Amadeus” (1981) u režiji Paola Mađelija sa Lazarom Ristovskim, kao i hit rimejku iz 2006. godine u režiji Alise Stojanović sa Gordanom Kičićem.

O REDITELjU

Marko Manojlović (1982) studirao je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, u klasi profesora Slavenka Saletovića. Od prve samostalne režije 2005. godine (“Smrt” Vudija Alena, Studio JDP), postavio je na scenama najznačajnijih domaćih teatara i pozorišta u regionu veliki broj višestruko nagrađivanih, dugovečnih predstava (JDP, Atelje 212, Pozorište “Boško Buha”, NP Sombor, NP Kikinda, Gradsko pozorište Podgorica…).

Ovo je njegova četvrta saradnja sa Beogradskim dramskim pozorištem, a predstave “Eling” (2008) i “Sviraj to ponovo, Sem” (2009) spadaju u najuspešnije produkcije naše Kuće poslednje decenije i odigrane su više od sto puta.

Vreme trajanja:

Premijera: 15.11.2018.

Sezona: 2018/2019.

textil uzice

PISAC
Piter Šefer


PREVOD
Vencislav Radovanović


REŽIJA I ADAPTACIJA
Marko Manojlović


ADAPTACIJA PREVODA
Mina Berček


SCENOGRAF
Vesna Popović


ASISTENT SCENOGRAFA
Nera Vulović


KOSTIMOGRAF
Lana Cvijanović


ASISTENT KOSTIMOGRAFA
Margareta Marinković


KOMPOZITOR
Samir Hodović


SCENSKI POKRET
Damjan Kecojević i Milica Pisić


ORGANIZATOR
Ivana Jovović


INSPICIJENT
Olivera Milosavljević


SUFLER
Marija Stojić


LICA

Martin Dajsart
Vojin Ćetković

Alan Strang
Miodrag Dragićević

Frenk Strang
Ivan Tomić

Dora Strang
Paulina Manov

Hester Salomon
Nataša Marković

Džil Majson
Anka Gaćeša Kostić

Margareta
Ana Čupić

Hor / statisti
Tina Škvarča, Hana Japundžić/Milica Tomašević, Aleksandra Pejić, Neda Popović, Andrijana Mećava, Đurđica Đurović


PRODUKCIJA
BDP