Igra parova
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O DELU

IGRA PAROVA je savremena komedija o emotivnim igrama između polova, o prijatelјstvu i prevari. Događa se tokom jedne noći, koja započinje kao uobičajeno druženje uz večeru dva bračna para. Ispostaviće se da ništa neće biti onako kako isprva izgleda, da ništa nije onako kako nam se čini da jeste.

O PISCU

Matjaž Zupančič je reditelј i pisac, profesor režije na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju. Nakon školovanja u Ljublјani i Londonu, neko vreme je vodio Eksperimentalno gledališče “ Glej “ i bavio se alternativnim oblicima pozorišne prakse. Posvetio se dramskom pozorištu i sam počeo da piše za njega. Nјegov opus broji oko četrdeset režija. Sa svojim tekstovima gostovao je na čuvenim evropskim festivalima u Avinjonu i u Bonu.

U lјublјanskom Slovenskom narodnom gledališču, između ostalog režirao je hitove: LjUBITI MILANA JESIHA, OLEANU i ČIKAŠKE PERVERZIJE, D. Mameta, sopstveni tekst VLADIMIR, Brehtovu OPERU ZA TRI GROŠA, GAGRINOV PUT G. Barka.

Za svoje drame tri puta je dobio Grumovu nagradu ( za VLADIMIRA 1998, za GOLOG PIJANISTU 2000, za HODNIK 2003 ), za knjigu drama ISTERIVAČI ĐAVOLA 1993. godine dobio je nagradu Društva slovenačkih pisaca i Sajma knjiga. Nјegov roman SENKE U OČIMA 2000. je nominovan za nagradu “ Kresnik “.

Napisao je drame: ISTERIVAČI ĐAVOLA, SLASNI MRTVAC, NEMIR, UBICE MUVA, VLADIMIR, GOLI PIJANIST, HODNIK, IGRA PAROVA i romane: POSETILAC, SENKE U OČIMA.

O REDITELjU

Milica Kralј, dipomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti na odseku za Pozorišnu i radio režiju u Beogradu, u klasi profesora Nikole Jevtića predstavom SILVIJA, A. R. Garnija u pozorištu Atelјe 212, 1998. godine.

Tokom karijere režirala je predstave: KRATKIH RUKAVA, E. Labiš ( Malo pozorište “ Duško Radović “ ), BEDNI LjUDI, F. Dostojevski ( Atelјe 212 ), SKAPENOVE SPLETKE, Ž. B. P. Molijer ( Pozorište “ Milivoje Živanović “, Požarevac ), MAČOR U ČIZMAMA, I. Bojović ( Dečje pozorište, Subotica ), X+Y=0, B. Pekić ( Beogradsko dramsko pozorište ), BARON LAGIŠA, B. Milićević ( “ Pozorištance Puž “ ), BRANA, K. Mekferson ( Atelјe 212 ), SEBIČNI PRINC, B. Milićević ( “ Pozorištance Puž “ ), RAZRED, M. Zupančič ( Beogradsko dramsko pozorište ), REKVIJEM- NEGDE IZMEĐU PARIZA I ŠANGAJA, H. Levin ( Beogradsko dramsko pozorište ).

REČ REDITELjA

Kroz priču o odnosima, Matjaž Zupančič je pokazao da ništa ne mora da bude onako kako nam se to može učiniti na prvi pogled. Sama suština određene stvari može se potpuno razlikovati od onoga što spolјna manifestacija te iste stvari nameće. U pokušaju da žanrovski odredimo ovaj komad došli smo do kovanice, koja glasi: tragikomedija situacije. Ljudima je određene stvari lakše saopštiti uz osmeh. IGRA PAROVA jeste komad koji je pun šarma i zavodlјivosti, svojevrsna apoteoza glumca, priče, njene verovatnoće, ali se i vrlo provokativno poigrava sa svim postojećim konvencijama.

Vreme trajanja: 1 sat 30 min.

Premijera: 15.11.2005.

PISAC
Matjaž Zupančič


REŽIJA
Milica Kralј


PREVOD
Milan Đorđević


SCENOGRAF
Milica Bajić Đurov


KOSTIMOGRAF
Milica Bajić Đurov


ORGANIZATOR
Tamara Todorović


INSPICIJENT I SUFLER
Dejan Popović


FOTOGRAFIJE
Predrag Zagorac


LICA

Vera
Neda Arnerić

Sonja

Elizabeta Đorevska

Bernard

Aleksandar Alač

Ivan

Dragiša Milojković

Lutkice

Dejan Popović


PRODUKCIJA
BDP