Let iznad kukavičjeg gnezda
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O DELU

“ One flew east, one flew west, one flew over cuckoos nest. „ Veliki povratak Dragana Bjelogrlića na scenu Beogradskog dramskog pozorišta u legendarnoj crno-humornoj satiri o pojedincu u reperesivnom sistemu, mentalnim institucijama i slobodi duha. Ova drama napisana je 1962. godine. Prvo izvođenje bilo je 1963. godine na Brodveju sa Kirk Daglasom u glavnoj ulozi, a zatim 2004. godine sa Kristijanom Slejterom.

Legendarni film LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA snimlјen je 1975. godine i jedan je od najvećihfilmova američke kinematografije svih vremena. U glavnim ulogama igrali su: Džek Nikolson i Lujza Flečer. Ovaj film koji dobio je sve moguće nagrade 1975. godine, režirao ga je Miloš Forman i zasnovan je na delu Kena Kizija i adaptaciji pozorišne predstave Dejla Vasermana. Film je dobio Oskara u kategoriji za:najbolјi glumac, najbolјa glumica, najbolјa režija i najbolјi film.

O PISCU

Dejl Vaserman rođen je u Viskonsinu u Americi i od devetnaeste godine radi na raznim poslovima u pozorištu. Za svoj prvi komad ELIŠA I DUGI NOŽEVI dobio je nagradu Emi za pozorišne komade emitovane na televiziji, nakon toga napisao je još trideset TV drama. Adaptirao je roman Kena Kizija LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA koji se šest godina igrao u San Francisku, širom Amerike, a produkcije su se pojavile i u Evropi. Bio je jedan od osnivača Pozorišnog centra ² Judžin O¢ Nil ² koji je u svom programu uklјučivao dvanaest država i deset produkcija godišnje. Umro je 2004. godine.

O REDITELjU

Žanko Tomić rođen je u Skopju. Završio je Filološki fakultet u Beogradu na katedri za Srpski jezik i književnost i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu na katedri za Pozorišnu režiju. Režirao je preko dvadeset predstava u Beogradu i Novom Sadu. Dve godine radio je u Bostonu, SAD, gde je režirao i držao predavanja iz pozorišne režije na Brandeis univerzitetu.

REČ REDITELjA

LET IZNAD KUKAVIČJEG GNEZDA pre četrdeset godina kada je nastao bio je negativna utopija, jedna od mnogih koje su nastale posle Drugog svetskog rata. Danas je to naš život. Zato se ceo koncept predstave svodi na igru između dve istine- istine komada i istine naše stvarnosti.

Vreme trajanja: 2 sata 20 min.

Premijera: 05.11.2005.

PISAC
Dejl Vaserman


REŽIJA
Žanko Tomić


PREVOD
Đorđe Krivokapić


SCENOGRAF
Zoran Ristić


KOSTIMOGRAF
Jelisaveta Tatić Čuturilo


KOMPOZITOR
Aleksandar Simić


SCENSKE BORBE
Aleksandar Tasković


SPECIJALNI EFEKTI
Tomislav Magi


STRUČNI SARADNIK
Sandra Stanković


ORGANIZATOR
Srđan Obrenović


INSPICIJENT I SUFLER
Zorica Popov


FOTOGRAFIJE
Predrag Zagorac


LICA

Rendl Mekmarfi
Dragan Bjelogrlić

Poglavica

Slobodan Boda Ninković

Dejl Harding

Boris Komnenić / Milan Čučilović

Bili Bibit
Daniel Sič

Čezvik

Feđa Stojanović

Martini

Marko Živić

Skanlon

Srđan Dedić

Rakli

Savo Radović

Sestra Rečid

Milica Zarić

Doktor Spivi

Rade Marković

Sestra Flin

Mirjana Trebinjac

Bolničar Voren

Vladan Milić

Bolničar Vilijams

Žarko Stepanov / Miloš Lazarov 

Bolničar Terkl

Zoran Đorđević

Sandra

Draginja Mileusnić

Kendi Star

Anka Gaćeša Kostić


PRODUKCIJA
BDP