Mleko
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O DELU

Savremeni grčki komad MLEKO Vasilisa Kacikonurisa govori o porodici emigranata iz Gruzije u Grčku. Grčka za njih predstavlјa nadu, mogućnost novog života. To je priča o lјudskoj tranziciji, o polјulјanom identitetu emigranata i njihovom pokušaju da se uklјuče u drugi i drugačiji način života. Komad MLEKO je jedna od najuspešnijih savremenih drama na sceni Nacionalnog pozorišta u Atini.

O PISCU

Vasilis Kacikonuris rođen je u Kilkisu, malom mestu na severu Grčke. Tamo je proveo rano detinjstvo pre nego što se preselio u Atinu ranih sedamdesetih. Studirao je englesku književnost na univerzitetu u Atini. U početku je pisao kratke priče, a od 1990. godine okreće se pisanju drama. Nјegov prvi komad TOTALNO NEUGLEDNO je 10 godina kasnije dobio nagradu Onazi fondacije. Napisao je mnogo drama, monologa i jednočinki. Godine 1999. njegova jednočinka PUKOTINA dobila je nagradu Kulturnog centra opštine Heliopolis u Atini. Godine 2002. Kvinta komapnija izvodi njegov komad BABUŠKA. Iste godine dobio je Državnu nagradu za komad KALIFORNIJA SANјA koji je bio izveden u Grčkom nacionalnom teatru 2003. godine. Nјegov komad TOTALNO NEUGLEDNO je postavlјen na Stoa teatru u Atini. Godine 2005. njegova drama POTKOŠULjA dobila je treću državnu nagradu. Od 2005. godine njegov komad MLEKO bio je postavlјen na sceni Nacionalnog grčkog teatra, gde je izvođen naredne dve sezone, da bi kasnije počeo da se igra u Metaksourgio teatru Ane Vagene. Tokom godina MLEKO je dobilo nagradu za najbolјi komad, najbolјe glumce itd. Većina njegovih drama, uklјučujući i najnoviju NESTALI su objavlјene. Osim pisanja drama, Vasilis Kacikonuris piše za književni časopis “ Mandragora “ i komponuje muziku. Reč “ mleko “ sadrži slovo „ l “ ( milk, milch, lait, latte … ) koje može da ima onomatopejsko objašnjenje: ono ima meki, tečni zvuk koji priziva prirodu ( materijalno i emotivno ) i našu prvu hranu koja predstavlјa sponu sa spolјnim svetom nakon šokantnog izlaska iz majčine utrobe, u isto vreme i neraskidivu vezu sa toplinom i lјubavlјu Majke. Upravo je to osećaj s kojim MLEKO pokušava da se suoči – osećaj topline i mekoće, kada plač i bol prestane i kada dobijemo “ hranu “. Kada smo volјeni… kada nismo, onda smo otuđeni, kao emigranti koji su ostavlјeni između dve “ domovine “.

O REDITELjU

Đurđa Tešić, diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti na katedri za Pozorišnu i radio režiju 2002. godine.

Tokom karijere režirala je predstave: CRTA, D. Vijuk ( Bitef teatar ), KAZANOVA, D. Greg ( Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu ), CRNO MLEKO, V. Sigarev (Narodno pozorište u Beogradu ), EVERYMAN / SVAKO, G. Stefanovski ( Atelјe 212 ), RAZNESENI, S. Kejn ( Beogradsko dramsko pozorište ), MOMO. M. Ende ( Malo pozorište “ Duško Radović “ ), DOM BERNARDE ALBE, F. G. Lorka ( Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka ), ČEKAJUĆI GODOA, S. Beket ( Atelјe 212 ), GOSPOĐICA JULIJA, A. Strindberg (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka ), TRI SESTRE, A. P. Čehov ( Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka ), BAZEN BEZ VODE, M. Rejvenhil (Narodno pozorište u Beogradu ), GOSPODAR MUVA, V. Golding ( Pozorište “ Boško Buha “ ), ŽENIDBA I UDADBA, J. S. Popović ( Narodno pozorište Republike Srpske ), NOVECENTO- BOKA HOTEL, S. Koprivica ( Centar za kulturu Tivat ), DRŽAVNI SLUŽBENICI, R. Harvud ( Narodno pozorište u Beogradu ).

REČ REDITELjA

Tema MLEKA nije bol i patnja emigranata, već lјubav i želјa za lјubavlјu. Ovde se ne govori o osobama kojih nema i koje nam nedostaju… već o neznanju i svemu što je povezano sa njim, kao što je strah od saznanja i strah o spoznaji nas samih pre svega. Zato ograničavamo sebe na deliće spoznaje, hraneći se uspomenama, plašeći se da idemo dalјe zato što smo okruženi tamom.

Vreme trajanja: 1 sat 30 min.

Premijera: 09.06.2008.

PRIJATELjI PROJEKTA:

PISAC
Vasilis Kacikonuris


REŽIJA
Đurđa Tešić


PREVOD
Tamara Kostić Pahnoglu


SCENOGRAF
Igor Vasilјev


KOSTIMOGRAF
Jelisaveta Tatić Čuturilo


KOMPOZITOR
Aleksandar Sedlar


SCENSKI GOVOR
Dr. Ljilјana Mrkić Popović


ORGANIZATOR
Ivan Pekas


INSPICIJENT
Dejan Popović


SUFLER
Dragana Anđelković


FOTOGRAFIJE
Marija Ivanišević


LICA

Rina
Vesna Čipčić

Lefteris

Petar Benčina

Andonis

Pavle Pekić

Nataša

Milјana Gavrilović / Anđela Popović


PRODUKCIJA
BDP