Moj deda je aut
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O DELU

Autor mlađe generacije, Dušan Janković kroz na prvi pogled jednostavnu i tipičnu savremenu, porodičnu priču dotiče tabu temu: otvoreno priznavanje homoseksualnog opredeljenja, zapravo prihvatanje sopstvene seksualnosti. Današnja srpska porodica (i ne samo srpska) teško prihvata i razume sklonost ka istom polu, pogotovu kad takvo priznanje stigne od najstarijeg člana. Posle smrti žene sa kojom je u braku proveo gotovo čitav život, deda Marko želi da poslednje dane posveti godinama skrivenoj, ali jedinoj iskrenoj ljubavi - Danilu.

REČ PISCA

Komad "Moj deda je aut" dekonstruiše porodične odnose i ispituje granice isključivosti i razumevanja. Junaci ove ove drame otkrivaju koliko su zapravo spremni da se menjaju, upoznaju i prihvate različitost kada je ona deo njihove porodice. Ova, na prvi pogled jednostavna i tipična priča, otvara temu priznavanja, godinama skrivane, seksualne orijentacije kod pripadnika treće generacije. Razmatra sposobnost odnosno nesposobnost članova porodice da se na prihvatljiv način suoče sa tim, izlazeći pritom, iz sopstvene zone komfora i malograđanskih uzusa kojima su ograničeni.

Dušan Janković

O PISCU

Dušan Janković rođen je 1987.godine u Kopru, Slovenija. Završio je osnovne akademske studije komunikologije u Beogradu. Bavi se marketingom, piše kratke priče i dramske tekstove, od kojih je "Moj deda je aut" njegov prvi komad, a treći koji se izvodi.

REČ REDITELjA

Svako u sebi ima daimona, onaj deo bića koji ga podseća i nagoni da bude svoj, da se odazove pozivu duše i odupre stegama nasleđa, društva i okoline. Taj proces nikada nije lagan a nekada i dugo traje. Ipak, kada trenutak odazivanja pozivu dođe, kome treba da zahvalimo? Verovatno onome koji je stvorio vreme da nam se sve ne bi događalo odjednom.

Đurđa Tešić

O REDITELjU

ĐurđaTešić diplomirala je pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2002.godine.

Režirala je preko dvadeset predstava u beogradskim i pozorištima širom zemlje i regiona (Republika srpska, Crna gora). Ovo je njena četvrta režija u Beogradskom dramskom pozorištu.

Za predstavu ”Gospodar Muva” 2010.godine dobila je Specijalnu nagradu za nove pozorišne tendencije na međunarodnom Tiba festivalu.

Vreme trajanje: 1 sat i 15 min.

Premijera: 28.04.2017.

PISAC
Dušan Janković


REŽIJA I IZBOR MUZIKE
Đurđa Tešić


SCENOGRAF I KOSTIMOGRAF
Zorana Petrov


KOMPOZITOR
Vladimir Pejković


ASISTENT KOSTIMOGRAFA
Sanja Mimić


VOĐA PROJEKTA
Srđan Obrenović


ORGANIZATOR
Tamara Hristov


INSPICIJENT
Dejan Popović


SUFLER
Marija Stojić


FOTOGRAFIJE
Marija Ivanišević


LICA

Deda Marko 
Boris Komnenić

Duško

Slobodan Boda Ninković / Milan Čučilović

Darinka

Ljubinka Klarić

Bogdan

Milorad Damjanović

Jelena

Suzana Lukić

Danilo

Srđan Dedić


PRODUKCIJA
BDP