Moj sin samo malo sporije hoda
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O DELU

Praizvedba komada “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića izvedena je 26. novembra 2011. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) u režiji Januša Kice. Predstava je gostovala na brojnim pozorišnim festivalima u regionu, a o kvalitetu teksta i postavke govori broj nagrada kojima je ovenčana: na 22. Marulićevim danima u Splitu osvojila je 4 nagrade, na 19. Medjunarodnom festivalu malih scena u Rijeci – šest priznanja, koliko i na 35. Danima satire Fadila Hadžića, na 52. Sarajevskom MESS-u Ivoru Martiniću je dodelјen Zlatni lovorov vijenac za najbolјi dramski tekst. “Moj sin” proglašen je najbolјim komadom i prilikom 20. dodele Nagrada Hrvatskog glumišta.

Kritike su bile, bez izuzetaka, pozitivne, pa je tako Bojan Munjin u Novostima zapisao: „Mladi dramski pisac Ivor Martinić zasjao je prije dvije godine na regionalnom kazališnom nebu i otada sjaji sve jače. Nјegove drame jednostavno i lucidno pogađaju traume današnjice: sumorne atmosfere i škrtih dijaloga, otkrivaju bolna mjesta međulјudskih odnosa, nefunkcionalnih obitelјi i nas samih, već obamrlih od egzistencijalnih nedaća i psihosocijalnih košmara“. Žiri Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci zapisao je u obrazloženju: „Riječ je o izuzetnom scenskom djelu u kojem su svi segmenti sjedinjeni u jedinstveni redatelјski, glumački i vizualni izričaj čime je ostvarena dinamična, uzbudlјiva, homogena i emotivno nabijena predstava koja na izravan način, kapilarno upisan u snažan Martinićev tekst, kroz kompleksne odnose u disfunkcionalnoj obitelјi.

“Moj sin samo sporije hoda” postigao je za kratko vreme veliki uspeh, osvojio više od dvadeset nagrada, te tako postao jedan od najnagrađivanijih projekata u istoriji hrvatskog pozorišta.

O PISCU

Ivor Martinić rođen je 1984. godine u Splitu. Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Kao dramaturg sarađivao na produkcijama u Dječjem kazalištu Dubrava, pozorištu Mala scena, Teatru ITD, na Eurokazu, na Riječkim lјetnim noćima, ZKM-u … Redovito sarađuje s dramskim programom Hrvatskog radija u sklopu kojeg su izvedene sve njegove drame. Piše drame, radio drame i scenarije.

Za dramu „Ovdje piše naslov drame o Anti“ dobio nagradu „Fabrik e Kroasi“ (Fabrique et Croatie) društva REZ i nagradu Mali Marulić na Festivalu hrvatske drame za djecu. Drama je praizvedena u Gradskom kazalištu mladih u Splitu u režiji Ivice Šimića u maju 2009, te postavlјena u Blu Elefant Teatru (Blue Elephant Theatre) u Londonu i Teatru de Šardon (Theatre des Chardons) u Briselu. „Drama o Mirjani i ovima oko nje“ praizvedena je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u februaru 2010. godine. Iste godine postavlјena je u Mestnom gledališču lјublјanskom u režiji Dušana Jovanovića i Hrvatskom narodnom kazalištu u režiji Anje Maksić Japundžić.

Dobitnik je niza nagrada za svoj rad. Drame su mu prevedene na desetak jezika, a neki od prevoda su i objavlјeni.

O REDITELjU

Predrag Stojmenović – diplomirao pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Umetnički saradnik na predmetu gluma od 2001. godine na Akademiji umetnosti u Beogradu. Umetnički direktor Pozorišta DADOV u periodu 2000-2011. Mentor u više međunarodnih pozorišnih radionica u Sloveniji (Ljublјana, Koper, Izola). Režirao je 30 predstava u Beogradu, Banja Luci, Kruševcu, Nišu, Vršcu, Vranju, Kikindi, Pirotu.

REČ PISCA

Drama “Moj sin samo malo sporije hoda” u središtu svoje teme ima bolest koja pokreće promišlјanja o nestalnosti lјudskih bića, te kako se sa time nosimo s obzirom na trajanje tih istih bića. Iz čega crpiti nadu i što u takvoj kriznoj situaciji postane bitno? Što se o životu sa sigurnošću može znati? U ovom tekstu obitelјski odnosi su narušeni zbog pojave bolesti, te na vidjelo izlaze osjećaji napuštenosti, ogorčenosti, nemoći i nemogućnosti prevladavanja vlastitih duboko ukorijenjenih predrasuda prema onima drugačijima od nas. Tekst se bavi egoizmima svih članova, koji su u nemogućnosti prihvatiti nestalnost života. Nјihova krhka bića se slamaju pred bolešću, koja je izvan njihove moći. Obitelј se razotkriva kao egoistična zajednica koja teško prihvaća kompromise. Kako je obitelј temelјna jedinica društva, to se preslikava na sadašnji trenutak.

Ivor Martinić

REČ REDITELjA

Nemogućnost da prihvatimo bolest i različitost bližnjih, dovodi nas u raskorak između samoobmanjivanja i realnosti. Porodica u drami Ivora Martinića „Moj sin samo malo sporije hoda“, suočava se sa distrofijom, demencijom, homoseksualnošću, a njeni članovi, rastrzani između onoga što žele da neko bude i onoga što taj neko jeste, zapadaju u stanje samosažalјenja i povezuju se sa osećanjem prolaznosti i neostvarenosti. Takav egoizam uzrokuje da ne čuju jedni druge i čini ih nesposobnim da iskažu lјubav koju nose u sebi.

Predrag Stojmenović

Vreme trajanja: 1 sat 40 min.

Premijera: 24.11.2013.

PRIJATELjI PROJEKTA:

PISAC
Ivor Martinić


REŽIJA
Predrag Stojmenović


SCENOGRAF
Irena Kukrić


KOSTIMOGRAF
Dragica Laušević


IZBOR MUZIKE
Predrag Stojmenović


JEZIČKA ADAPTACIJA
Maša Stokić


ASISTENT REDITELjA
Milica Gojković


ASISTENT SCENOGRAFA
Milica Ivković


ORGANIZATOR
Srđan Obrenović


INSPICIJENT
Dejan Popović


SUFLER
Zorica Popov


FOTOGRAFIJE
Marija Ivanišević


LICA

Mia
Milena Pavlović Čučilović

Branko

Miloš Biković

Robert

Dejan Matić Mata /
Marko Živić 

Doris

Jelisaveta Orašanin

Ana

Vesna Čipičić

Oliver

Srđan Dedić

Rita

Milica Zarić / Paulina Manov 

Mihael

Ivan Tomić

Sara

Aleksandra Anja Alač

Tin

Vladan Milić


PRODUKCIJA
BDP