Moskvičem do pakla
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

REČ PISCA

Drama “Moskvičem do pakla” građena je na autentičnoj priči o mladiću koji je u saobraćajnoj nesreći izgubio devojku. Ona predstavlja demonsko pozorište u pozorištu, u kome igra sâm Đavo - ismevajući mladićevu slabost, podsmevajući se ljudskoj slabosti očekivanja nagrade i sreće. Nesreće se događaju i događaće se. Nema izabranih, nema samo srećnih, ima uvek svega u svakom, svega u jednom. Jetki komentari su obojeni cinizmom čoveka koji nema šta da izgubi upućenih svakom čoveku, koji ''juri za brojevima'', dok mu smisao izmiče, odnosno izmiče i život sâm. Paralelno je slika porodice - roditelja nemoćnih da pomognu voljenima, u ovom slučaju sinu koji nestaje pred njima i postaje ''prividno živ''.

Prihvatanje stvari koje ne možemo da promenimo je ključno u našim životima ukoliko želimo da živimo, ali u isto vreme to je prvi korak na dugačkom putu kojim moramo da koračamo, pokazujući nam da je moguće nemoguće, i da svi moramo savladati prepreke i prevazići postavljene granice. Samo tako ćemo pobeći iz kruga samosažaljenja, u kome smo nesposobni da učinimo korak, istovremeno ne želeći da ga učinimo, jer živimo u svetu okruženi različitim mogućnostima, čekajući na spasenje, ne videći da smo već spaseni. Cilj drame je pokretanje publike na emocionalni odgovor, gde svi treba da se zapitaju da li su sitnice koje nas čine nezadovoljnim, i koje život čine apsurdnim, zaista vredne našeg nezadovoljstva.

Zlatko Grušanović

O PISCU

Zltako Grušanović (1976, Loznica) diplomirao je na Filološkom fakultetu - srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Magistrirao je na Fakultetu dramskih umetnosti, na studijama nauke o pozorištu sa magistarskom tezom „Dramaturgija Ljubomira Simovića“. Doktorske studije pohađao je na FDU i Filološkom fakultetu, gde je 2018. i doktorirao.

2015. godine dobio je Svetosavsku nagradu za doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja za 2014. godinu. Aktivno se bavi edukacijom, drži seminare, dramatizuje tekstove za decu, piše projekte i priručnike za učenike i nastavnike iz oblasti pozorišta i škole. Sa dramskom sekcijom u OŠ „Vuk Karadžić” osvajao od 2005. godine nagrade na takmičenjima za kratke dramske forme, a 2009. godine dobio je Povelju “Dragoslav Simić” za najuspešniju dramsku predstavu kratkih dramskih formi dece Beograda za predstavu “Svinjar”.

REČ REDITELjA

Komad „Moskvičem do pakla“ mi je, igrom slučaja, tokom nekoliko godina više puta dolazio u ruke. Svaki put bi mi u oči upala neobična, na mahove gotovo dokumentaristička autentičnost teksta, isprepletana sa dirljivim lirskim deonicama. Zbog autobiografske pozicije autora teksta, obe ove stilske linije činile su mi se neophodne za priču koja govori o traumi i oporavku od nje.

Otključavali smo ovaj tekst polako, u želji da problemima ljudske psihe ne pristupimo površno. Težila sam tome da zaronimo dovoljno duboko, ali da uvek zadržimo neophodnu distancu. Kao uostalom i pisac koji temu krivice i ispaštanja tretira duboko lično, ali sa dozom humora i samoironije.

Marija Barna-Lipkovski

O REDITELjU

Marija Barna-Lipkovski (Beograd 1989.) diplomirala je 2012. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na smeru za Pozorišnu i radio režiju u klasi prof. Nikole Jevtića. Dobila je DAAD stipendiju za umetnike za studijski boravak u Berlinu, Nemačka na Ernst Buš Hohšule f. Šaušpilekunst, kao i u Nacionalnoj pozorišnoj školi u Strazburu. Pored toga radi kao asistent režije u Berliner Ansamblu. Master studije Pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu završava 2015. godine. Trenutno je pohađa doktorske, umetničke studije Scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u NovomSadu.

Sa koleginicom Anom Popović od 2015. vodi nezavisnu trupu „Tri Groša“. Autor je 6 igrajućih predstava u Beogradu. Dobitnik je nagrade za najbolju režiju na festival Art Okraina u St. Petersburgu za predstavu “Emigranti”, u kojoj i igra. Osim umetničkog, bavi se i naučnim i pedagoškim radom.

Vreme trajanja:

Premijera: 20.03.2019.

PISAC
Zlatko Grušanović


REŽIJA
Marija Barna Lipkovski


ADAPTACIJA
Luka Kurjački


SCENOGRAFIJA
Nevena Prodanović


KOSTIMOGRAF
Tijana Sićević


KOMPOZITOR
Vladimir Pejković


VOĐA PROJEKTA
Srđan Obrenović


INSPICIJENT
Marija Stojić


DIZAJN PLAKATA I PROGRAMA
Ivana Radusin


FOTOGRAFIJE
Igor Đukanović


LICA

Mladić
Ivan Zablaćanski

Devojka
Maja Ranđić

Mladić u belom
Milorad Damjanović

Doktorka
Milena Pavlović Čučilović

Đavo / Pacijent
Vladimir Paunović

Azrael / Simikić
Vanja Stanković

Majka
Danica Ristovski

Otac
Nenad Gvozdenović / Slobodan Ćustić


PRODUKCIJA
BDP
BAST