Neispričano
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O DELU

“Neispričano” Božidara Kneževića romantičan je, oniričan, ali i trilerski zamišljen “upad” u podsvest pisca. Kreativna blokada dovodi glavnog aktera u centar psihodeličnog susreta sa zapostavljenim muzama i junacima nedovršenih priča u snolikom okruženju lavirinta od knjiga imaginarne biblioteke iz kog nema pravog izlaza.

O PISCU

Božidar Knežević - bavi se literaturom i medijima, autor više pozorišnih komada, televizijskih i multimedijalnih projekata, i dobitnik više nagrada (nagrada Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst za dramu „Ilustrovana enciklopedija nestajanja“, nagrada na konkursu za radio dramu Radio televizije Vojvodina za radio dramu „Zapalite Holivud“, više nagrada za kratku priču i poeziju itd.) Umetnički direktor multimedijalne umetničke trupe „Duplo dno“ i producentske kuće Insomnia film, osnivač i umetnički direktor New Silhouette Studio. Živi u Novom Sadu.

REČ REDITELjA

Umetnik i njegovo delo povezani su neraskidivom vezom. Istinsko umetničko delo nastaje iz tajanstvenosti, zagonetnosti, na jedan mističan način, koji ne može ni sam umetnik u potpunosti da definiše. Od procesa nastajanja do konačnog umetničkog dela put je dug, trnovit, moralan, pa nekda i bolan. To je put na kome umetničko delo dobija samostalni život, postaje ličnost i dobija svoju intelektualnu vrednost. Dalji život jednog dela je u potpunosti samostalan.

Za umetnika ostaje samo pamćenje na proces nastajanja dela - stvaranja do samostalnosti njegovog dela. Taj put na kome jedna ideja dobija svoj konačan oblik zna samo umetnik i predstavlja njegovu najdublju intimu. Na tom putu se stvaraju neraskidive veze između njega i dela, taj odnos prolazi kroz različite faze i niz kriznih stvaralačkih situacija u kojima je umetnik sam. Umetnik sumnja u svoje delo, preispituje logičnosti koje je sam propisao, ulazi u sukobe, ali i zablude. Neka dela često na korak do svoje samostalnosti bivaju uništena od strane umetnika, neka nastanu u jednom dahu tako da se ni ne može ni prepričati njihovo proces nastajanja, a pred nekima umetnik hipnotisano stoji svezanih ruku i nemoćan da ih dovede do samog kraja i odvoji od sopstvene ličnosti.

Vladan Đurković

O REDITELjU

Vladan Đurković (Pančevo, 1987) završio je osnovne i master studije pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Egona Savina i Dušana Petrovića. Poseduje veliko iskustvo u režiji muzičkog teatra, u kome je radio kao reditelj, asistent reditelja ili reditelj obnove u različitim istitucijama kao što su Narodno pozorište u Beogradu, Ruski dom u Beogradu, Fakultet muzičke umetnosti, Pozorište na Terazijama, BELEF... U dramskom teatru režirao je brojne predstave u Pozorištu lutaka „Pinokio“, Ateljeu 212, Pozorištu Dadov, Narodnom pozorištu Republike Srpske, Narodnom pozorištu u Somboru, Studentskom kulturnom centru u Beogradu, Ustanovi kulture Vuk Karadžić... Trenutno je angažovan na mestu umetničkog direktora Omladinskog pozorišta Dadov.

Vreme trajanja: 1 sat i 20 min.

Premijera: 23.11.2018.

Sezona: 2018/2019.

PISAC
Božidar Knežević


REŽIJA, ADAPTACIJA, IZBOR MUZIKE
Vladan Đurković


SCENOGRAFIJA
kolektivni rad


KOSTIM
Inna Jadranski


ORGANIZATOR
dr. Biljana Ramić


INSPICIJENT
Zoran Milojević


SUFLER
Svetozar Udovički


LICA

Džimi
Milorad Damjanović

Gospođica
Sandra Bugarski

Veronika
Jelica Kovačević

Petar
Aleksandar Jovanović

Arsenije
Borko Sarić

Dobošar
Fuad Tabučić


PRODUKCIJA
BDP