Oskar i mama Roz
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O DELU

OSKAR I MAMA ROZ je monodrama na osnovu bestselera Erik Emanuel Šmita. To su pisma koje desetogodišnji dečak upućuje Bogu. Pronašla ih je Mama Roz, “ roze dama „, koja ga posećuje u bolnici za decu. Ona opisuju dvanaest dana Oskarovog života, dvanaest šalјivih i poetičnih dana, dvanaest dana ispunjenih zabavnim i diirlјivim ličnostima.

O PISCU

Erik Emanuel Šmit rođen je u Francuskoj. U Parizu završava doktorat iz filozofije i počinje da piše. Poslednje decenije XX veka počeo je da niže uspehe, kao dramski pisac, na francuskim i svetskim scenama. Seriju uspeha počeo je komadom SUĐENјE DON ŽUANU, a 1993. godine doživlјava trijumf sa komadom POSETILAC, koji autor smatra “ komedijom filozofskog karaktera “. Šmit je dobitnik niza uglednih nagrada, među kojima je i najprestižnija francuska nagrada za pozorišni komad “ Molijer „, a takođe je postigao i značajne uspehe na međunarodnim scenama.

O REDITELjU

Nebojša Bradić, diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku za Pozorišnu režiju u klasi profesora Borjane Prodanović 1980. godine. Od 1981. do 1996. radio je kao reditelј, umetnički direktor i upravnik Kruševačkog pozorišta.1996. je preuzeo vođenje Atelјea 212. Bio je upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu od 1997. do 1999. godine. Od 2000. do 2008. je upravnik i umetnički direktor Beogradskog dramskog pozorišta. Od jula 2008. do 2010. godine bio je Ministar kulture Republike Srbije. Režirao je više od 70 predstava u mnogim srpskim, ali, takođe, i u bosanskim i grčkim teatrima, sa posebnim afinitetom za savremenu domaću literaturu i dramatizaciju ( PROKLETA AVLIJA, DERVIŠ I SMRT, ZLATNO RUNO, KORENI, TVRĐAVA ), kao i za pozorište na otvorenim prostorima. Režirao je opere i mjuzikle, od kojih je LES MISERABLES, u Madlenianumu, ostvario veliki uspeh na Festivalima BEMUS i NOMUS. Osnivač je Beogradskog festivala igre. Profesor je glume na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Predstave Nebojše Bradića igrane su u pozorištima bivših jugoslovenskih republika, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Engleskoj, SAD, Češkoj, Švajcarskoj, Ukrajini, Rusiji, Grčkoj, Albaniji, Turskoj itd. Dobitnik je više najznačajnijih domaćih pozorišnih nagrada: devet nagrada za najbolјu režiju na Pozorišnim susretima “ Joakim Vujić “; prvi je dobitnik nagrade “ Nikola Peca Petrović “, za najbolјeg pozorišnog menadžera. Takođe je nagrađen Sterijinim nagradama za najbolјu savremenu scensku adaptaciju, dramatizaciju i režiju. Dobitnik je Nagrade “ Zlatni vitez ”, za režiju na istoimenom festivalu u Moskvi.

REČ PISCA

To je bez sumnje tekst koji, od svih mojih tekstova, najviše govori o meni. Celu ovu priču čitao sam u očima onih koje sam voleo. I ja sam lično bio Oskar, dete kojem se ne obraćaju, zato što ih njegovo zdravstveno stanje plaši, dete koje pati zbog tišine bližnjih, zbog tišine neba, zbog pitanja bez odgovora, ali koje ispunjava beskrajna radost živlјenja.

REČ REDITELjA

OSKAR I MAMA ROZ su himna životu. Ma kako da je kratka, egzistencija mora biti puna, prijatna, ispunjena jakim i bitnim osećanjima, prožeta humorom, pitanjima i smehom. Tekst je takođe himna mašti, toj sposobnosti da se obogati svakodnevica, toj snazi spasa.

Vreme trajanja: 1 sat 10 min.

Premijera: 25.06.2004.

PISAC
Erik Emanuel Šmit


REŽIJA
Nebojša Bradić


PREVOD
Stanica Lazarević


DRAMATURG
Ivana Dimić


SCENOGRAF
Zoran Ristić


KOSTIMOGRAF
Ivanka Jevtović


INSPICIJENT I SUFLER
Dragana Anđelković


LICA

Mama Roz
Vesna Čipčić


PRODUKCIJA
BDP