Raslo mi je badem drvo
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O DELU - ZAVEŠTANjE ŽIVOJINA PAVLOVIĆA

Živojin Pavlović bio je reditelj i scenarista najzanimljivijeg filmskog pravca koji nam se desio, tzv. crnog talasa, a takođe i pisac romana, pripovedaka, eseja i dnevničke proze. Generacijama koje su studirale dramaturgiju na FDU bio je profesor filmskog i TV-scenarija. A nekima od nas bio je i idol. Pored svojih mnogobrojnih talenata i zadivljujućeg intelekta, uz razna praktična znanja čoveka od duha, a koji nema dve leve ruke, profesor Pavlović bio je živi dokaz da biti rođen i živeti u sredini nezainteresovanoj i apatičnoj prema umetnosti, nije hendikep već prilika za suočavanje sa najboljim i najgorim u sopstvenom biću i biću naroda. Cela jedna linija realizma isprepletenog sa simbolizmom, ne prostačko navijanje vodenice na folklor, već sublimisana umetnost s korenima u sredini iz koje ničemo – sinteza je inspiracije sopstvenim tlom i evropskim izrazom. To je veština i odlučnost za hodanje blatnjavom balkanskom stazom utonule turske kaldrme i izvaljenog austrougarskog klinkera, uz stalnu svest o nužnom kritičkom stavu: ni po koju cenu se ne poseljačiti, ali se i ne pokondiriti. Teško i divno i hvala mu i hvala Mileni i krvi koja nije voda.

Vladislava Vojnović

O PISCU

Živojin Pavlović (1933-1998), izuzetno plodan pisac, filmski reditelj, esejista i profesor. Objavio više od trideset knjiga proze i eseja, snimio šesnaest filmova. Dobitnik NIN-ove nagrade za romane „Zid smrti“ (1986) i „Lapot“ (1992), Andrićeve nagrade za pripovetku „Tavan (1993“), brojnih međunarodnih i domaćih priznanja za filmove.

Zbog stavova koji su ocenjivani ideološki neprihvatljivim, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka njegova književna i filmska ostvarenja su više puta potpadala pod udar cenzure i zabrana.

Kao i Blagoje, glavni junak novele „Raslo mi je badem drvo“, Živojin je dosta vremena u detinjstvu i mladosti provodio u selu Vratarnica kod Zaječara, u postojbini svoje majke Mare. Tamo je zauvek upio u sebe dah vetrova, miris zemlje i pokošene trave, topot voza po šinama, šum vremena. Završio je Akademiju primenjenih umetnosti, odsek slikarstva: akvareli puni kalemljenih krušaka, plastova sena, prizemnih kućica i zamrznute reke. Prvi film je gledao u Jagodini, za vreme okupacije – eno ga i dalje tamo, sedi hipnotisan pokretnim slikama. Kasnije, u svom stvaralaštvu crpeo je ideje iz nostalgičnih sećanja. Od njih je stvorio pečat svog ličnog iraza: ljudi sa margine, crna para iz lokomotive, estetika ružnog.

REČ REDITELjA

Naša predstava govori o sećanju. O nostalgiji za detinjstvom, mladošću, vremenu sazrevanja. Putujemo vozom, zaustavljajući se na određenim stanicama koje čine glavne prekretnice Blagojevog životnog toka. Kao perpetuum mobile teme se, u istorijskom i sudbinskom smislu, ponavljaju iz generacije u generaciju. Dolazak iz sela u grad: od prvobitnog otpora prema novoj sredini, preko opčinjenosti i potpunog stapanja sa izazovima velegrada, do metamorfoze ličnosti, mržnje prema sebi i dugima i odbacivanja prošlosti, da bismo joj se pred smrt neumitno vratili.

Milena Pavlović Čučilović

O REDITELjU

Milena Pavlović Čučilović (1972), diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Arse Jovanovića. Stalni član BDP-a je od 1996. Na sceni matičnog pozorišta ostvarila je više od dvadeset uloga, igrala u predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Ateljea 212, u projektima Trupe „Torpedo“. Režirala predstave u matičnom, kao i u pozorištima u zemlji. Dobitnik je više teatarskih i filmskih priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima . Dvostruki je dobitnik Nagrade „Tatjana Lukjanova“ BDP-a (2003. i 2010.) i Godišnje nagrade Beogradskog dramskog pozorišta (2009. i 2014).

Vreme trajanja: 1 sat i 30 min.

Premijera: 29.11.2018.

Sezona: 2018/2019.

PISAC
Živojin Pavlović


REŽIJA I DRAMATIZACIJA
Milena Pavlović Čučilović


SCENOGRAF / KOSTIMOGRAF
Staša Jamušakov


KOMPOZITOR
Mateja Radisavljević


KOREOGRAF
Maja Mitić


LIKOVNI DIZAJN
Emil Petrov


VOĐA PROJEKTA
Ana Jelić


INSPICIJENT / SUFLER
Svetozar Udovički


LICA

Dimitrije
Aleksandar Alač

Blagoje
Stefan Radonjić

Štefica
Tatjana Kecman

Rozalija
Nada Macanković

Pelagija
Maja Ranđić

Doktor
Lako Nikolić


PRODUKCIJA
BDP