Rosmersholm
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O PISCU

Henrik Ibzen (1828-1906) je norveški dramski pisac koji je snažno uticao na modernu dramu i jedan je od najizvođenijih pisaca na svetu. Teme kojima se bavio odnosile su se na odnos društva i pojedinca i snažno su kritikovale savremeni trenutak, često izazivajući polemike. Njegovo stvaralaštvo može se sagledati kroz četiri faze: u prvoj fazi piše drame u duhu nacionalnog romantizma (Pretendent na presto, Brand, Per Gint,); drugu fazu karakterišu drame u kojima oštro i kritički ispituje postulate građanskog društva (Stubovi društva, Nora, Aveti, Neprijatelj naroda) u trećoj fazi, kojoj pripadju drame Divlja patka i Rosmersholm primetno je prisustvo psiholoških i elemenata simbolizma, dok se u njegovim poslednjim dramama Jun Gabriel Borkman i Kad se mrtvi probudimo uočavaju lična preispitivanja i traganja.

O DELU

Johanes Rosmer, bivši pastor i potomak ugledne porodice Rosmera, odlučuje da prekine sa dosadašnjim životom i da započne borbu za liberalne ideje i bolje društvo. U toj borbi partner mu je Rebeka Vest koja je i donela talas novih ideja na Rosmersholm. Odbijajući da se priklone jednoj političkoj opciji, uvereni da su partije zatrovane ličnom koristi, oni postaju neprijatelji okruga i meta političkih spletki i manipulacija, što na kraju dovodi i do njihovog preispitivanja na najličnijem planu.

O REDITELjIMA

Ana Konstantinović rođena je u Beogradu 1987. Pozorišnu režiju završila je u klasi profesorke Ivane Vujić, a trenutno je student doktorskih studija na FDU. Učestvovala je u brojnim radionicama i međunarodnim projektima. Režirala je predstave „Staklena menažerija“, „Posle igre“, „Bura“.

Ivan Baletić (1984), diplomirao je pozorišnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesorke Ivane Vujić. Bavi se istraživanjem na polju izvođačke i multimedijalne umetnosti. Realizovao je nekoliko takvih projekata u Srbiji i Nemačkoj. Član je međunarodne mreže vizuelnih umetnika PNEK network. Student je Interdisciplinarnih doktorskih studija, smer Višemedijska umetnost na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Režirao je predstave Čekajući Godoa, TransEuropa i Kiseonik u nezavisnim produkcijama u Beogradu i Hildeshajmu. Izlagao je video instalacije na manifestaciji Noć muzeja 2015. godine, kao i u okviru festivala Festum.

REČ REDITELjA

Koliko je naše osećanje nemoći prepreka za bilo kakvo društveno delovanje? Da li i dalje postoje idealisti i kako danas na njih gledamo? Da li je zaista naivno verovati da pojedinac ima kontrolu i mogućnost promene? Da li smo u našoj borbi odustali prerano? I pre svega, zašto se osećamo nemoćno? Drama Rosmersholm Henrika Ibzena može se posmatrati kao precizna kritička analiza savremenih društvenih i političko-ekonomskih prilika, te njihovog razarajućeg uticaja na pojedinca i njegov humanistički ideal promene. Savremena i aktuelna, ona otkriva mehanizme medijske i političke manipulacije u demokratskom i kapitalističkom društvu, govoreći o smrti politike i velikoj ličnoj borbi za ideale, istražujući osećanje kolektivne apatije, beznađa i nepripadanja. U ovoj savremenoj interpretaciji, Ibzenova drama je istraživana kroz multimedijalna sredstva – video koji je istovremeno lik i prostor, songove Borisa Mladenovića (Jarboli), kao i citate Henrija Dejvida Toroa, Dejvida Grejbera, Žaka Ransijera i drugih. Kroz dve vrste komentara – lične osvrte dvoje glumaca koji traže svoje mesto u predstavi, kao i kroz songove, ispunjene snažnim osećanjem izgubljenosti, apatije, ali i skrivene nade u bolji svet, pokušavamo da otvorimo polemiku na teme nemoći i želje za promenom.

Vreme trajanja: 1 sat 40 min.

Premijera: 15.10.2016.

Predstava je nastala kao koprodukcija udruženja Eho animato, Beogradskog dramskog pozorišta, Doma kulture Studenski grad, udruženja Kulturmobil i Peripetija.

Projekat je jedan od deset pobednika konkursa Centrifuga/Klub Superste za 2015. u okviru programa Superste.net.

Projekat su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao i Realab laboratorija.

PISAC
Henrik Ibzen


REŽIJA
Ana Konstantinović / Ivan Baletić


DRAMATURG
Tamara Baračkov


SCENOGRAF
Višnja Vujović


KOSTIMOGRAF
Slađana Perić - Santrač


AUTOR VIDEO RADA
Stevan Lung


MUZIKA
Boris Mladenović


ORGANIZATOR
Srđan Obrenović


INSPICIJENT
Dejan Popović


FOTOGRAFIJE
Jovan Nedeljkov


LICA

Johanes Rosmer
Jovan Belobrković

Rebeka Vest

Milica Stefanović

Rektor Krol

Ivan Đorđević

Ulrik Brendel

Bojan Žirović

Pader Mortensgerd

Nebojša Đorđević

Gospođica Helset
Andrijana Oliverić

Željko
Željko Maksimović

Katarina
Katarina Dimitrijević


PRODUKCIJA
Eho animato
BDP
DKSG
Kulturmobil