Sve o mojoj majci
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O DELU

SVE O MOJOJ MAJCI predstavlјa ozbilјan zaokret u Almodovarovoj karijeri. Scenario je razvijen iz kratke scene iz filma CVET MOJE TAJNE. To je zapravo priča o putu samopoznaje glavne junakinje: ona, u pokušaju da nađe oca svog nedavno preminulog sina, zapravo doživlјava sučelјavanje sa gresima i promašajima sopstvene mladosti. Na tom putu susreće se sa nizom neobičnih, tipično almodovarovskih likova – prostitutkom-transvestitom, trudnom opaticom, glumicom-lezbijkom, koji joj pomažu da se izbori sa bolom zbog gubitka sina. Film je posvećen glumicama Bet Dejvis, Romi Šnajder, Đini Rolands, a poigrava se pozorišnom stilizacijom usko povezujući i preplićući životni zaplet „iza kulisa“ sa potresnim scenama teatarskih klasika (T. Vilijems, F.G. Lorka). Ovaj film dobio je više međunarodnih nagrada i priznanja od ijednog drugog, ikada snimlјenog u španskoj kinematografiji.

Scenska adaptacija scenarija, koju je napisao Samjuel Adamson, i koja je premijerno izvedena 2007. godine u londonskom Old Viku, u režji Toma Kernsa, prva je teatralizacija jednog Almodovarovog dela na engleskom jeziku. To je strasna himna snazi ženskog duha, kaleidoskopska drama o razotkrivanju majčinstva, lјubavi i želјe, omaž velikim holivudskim filmovima. Predstava je dobila izuzetne kritike, od kojih mnoge ističu činjenicu da je Almodovarov scenario izuzetno unapređen scenskom adaptacijom.

O PISCU

Pedro Almodovar Kabalero, reditelј, producent, scenarista, rođen je 1949. godine u Španiji, u srcu La Manče, oblast Toledo. Kada je imao osam godina, njegova porodica seli se u oblast Ektramandura, gde je završio katoličku školu koju su vodili Salezijanci i Franjevci. Ovo iskustvo i loše obrazovanje koje je stekao, samo su doveli do toga da izgubi veru u Boga, i da postane, kako sam kaže, “zavisnik” od filma. Odlazi sam i bez novca, sa 16 godina, u Madrid – sa jednom jedinom idejom: da nauči da snima filmove. Na žalost, Frankov sistem je u to vreme ukinuo filmske škole, tako da se snalazio radeći različite poslove, ne bi li uštedeo za kameru – super osmicu. Uprkos diktaturi koja je gušila zemlјu, za adolescenta iz provincije, Madrid je bio simbol kulture, nezavisnosti i slobode. Tokom 12 godina rada u nacionalnoj telefonskoj kompaniji – da bi preživeo, preko dana sticao je znanje o španskoj srednjoj klasi, njenim dramama i nesrećama – bio je to zlatni rudnik za budućeg pripovedača. Posle podne i uveče je pisao, radio u pozorištu sa grupom Los Golijardos, snimao filmove na super 8mm (njegova jedina škola filma). Sarađivao je sa raznim andergraund časopisima i pisao kratke priče. Bio je član pank-rok grupe ALMODOVAR I MEKNEMARA. Imao je sreće da se premijera njegovog prvog filma u komercijalnim bioskopima poklopila sa rođenjem španske demokratije. Nakon više od godinu dana teškog rada, 1980. godine izašao je film PEPI, LUCI, BOM (snimlјen na 16mm traci) – niskobudžetno ostvarenje koje je snimao sa ekipom u kojoj su svi bili početnici, osim glumice Karmen Maure. Godine 1986. sa bratom Augustinom, Pedro Almodovar osniva producentsku kompaniju “El Deseo S.A.”. Nјihov prvi projekat bio je ZAKON ŽELjE. Od tada su producirali sledećih deset filmova koje je Pedro napisao i režirao, kao i još nekoliko filmova drugih, uglavnom mladih reditelјa. Međunarodno priznanje stiglo je sa filmom ŽENE NA IVICI NERVNOG SLOMA 1988. godine. Od tada njegovi filmovi imaju vernu publiku širom sveta. Ređali su se uspesi: VEŽI ME (1989), VISOKE POTPETICE (1991), KIKA(1993), CVET MOJE TAJNE (1995), ali je tek SVE O MOJOJ MAJCI označio konačni trijumf jedne karijere. Ovaj film doneo mu je prvog Oskara u kategoriji najbolјeg stranog filma, kao i niz drugih nagrada: Zlatni globus, Cezar, tri Evropske filmske nagrade, zatim nagradu “ Donatelov David ”, dve nagrade BAFTA, sedam Goja i još 45 različitih nagrada.

Almodovar je, neporecivo, najuspešniji i međunarodno najpriznatiji španski filmski stvaralac svoje generacije. Nјegova ostvarenja odlikuju: kompleksna naracija, kombinovanje sredstava melodrame i pop kulture, popularna muzika, iščašen humor, upečatlјivi likovi, LGBT teme. Želјa, strast, porodica i potraga za identitetom u osnovi su svih njegovih priča. Nјegovi filmovi priznati su u čitavom svetu i smatraju ga klјučnom figurom savremene kinematografije. Dobitnik je najznačajnijih filmskih priznanja – od Oskara do Zlatne palme i Cezara. Postao je 2001. godine počasni član američke Akademije umetnosti i nauke.

Samjuel Adamson, rođen 1969. godine, australijski je dramski pisac i scenarista, koji od 1991. godine živi i radi u Londonu. Nјegov prvi komad SVATOVI I ZVIŽDUCI izveden je 1996. u Teatru Buš u režiji Dominika Dromgula, koji naredne godine postavlјa i Adamsonovu drugu dramu LjUBAZNO OBAVEŠTENјE u Old Vik-u. Saradnja sa Old Vikom, a kasnije i Kralјevskim nacionalnim teatrom (RNT) nastavlјa se što izvođenjem njegovih originalnih, što adaptacijama dela autora poput Ibzena, Čehova, Šniclera, pa čak i DORUČKA KOD TIFANIJA Trumana Kapotija u režiji Šona Matijasa (2009. u Rojal Hajmarketu). Nјegova scenska adaptacija filma SVE O MOJOJ MAJCI Pedra Almodovara izvedena je 2007. godine u Old Viku, a glavne uloge su igrali Lesli Menvil i Dajana Rig.

O REDITELjU

Đurđa Tešić, diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti na katedri za Pozorišnu i radio režiju 2002. godine. Tokom karijere režirala je predstave: CRTA, D. Vijuk ( Bitef teatar ), KAZANOVA, D. Greg ( Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu ), CRNO MLEKO, V. Sigarev (Narodno pozorište u Beogradu ), EVERYMAN / SVAKO, G. Stefanovski ( Atelјe 212 ), RAZNESENI, S. Kejn ( Beogradsko dramsko pozorište ), MOMO. M. Ende ( Malo pozorište “ Duško Radović “ ), DOM BERNARDE ALBE,F. G. Lorka ( Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka ), ČEKAJUĆI GODOA, S. Beket ( Atelјe 212 ), GOSPOĐICA JULIJA, A. Strindberg (Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka ), TRI SESTRE, A. P. Čehov ( Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka ), MLEKO, V. Kacikonuris ( Beogradsko dramsko pozorište ), BAZEN BEZ VODE, M. Rejvenhil (Narodno pozorište u Beogradu ), GOSPODAR MUVA, V. Golding ( Pozorište “ Boško Buha “ ), ŽENIDBA I UDADBA, J. S. Popović ( Narodno pozorište Republike Srpske ), NOVECENTO- BOKA HOTEL, S. Koprivica ( Centar za kulturu Tivat ), DRŽAVNI SLUŽBENICI, R. Harvud ( Narodno pozorište u Beogradu ).

REČ REDITELjA

Predstava SVE O MOJOJ MAJCI nije rimejk istoimenog filma. Nemoguće je napraviti novog Almodovara, ali nije nemoguće biti iznova dirnut esencijom životne strasti, lepote prijatelјstva i lјubavi. Upravo, sve to se probudi u nama kada upoznamo i oživimo likove iz Almodovarovog filma. Naša predstava nastala je iz želјe da prerastemo sopstvene gubitke, nezrelosti i predrasude i da se podsetimo one najdublјe i najsnažnije lepote – lepote lјudskosti.

Vreme trajanja: 2 sata

Premijera: 26.04.2011.

PISAC
Pedro Almodovar / Semjuel Adamson


REŽIJA
Đurđa Tešić


PREVOD
Ivana Đurić Painović


SCENOGRAF
Zorana Petrov


KOSTIMOGRAF
Jelisaveta Tatić Čuturilo


KOMPOZITOR
Alberto Iglesias


MUZIČKI SUPERVIZOR
Vladimir Pejković


SCENSKI GOVOR
Dr. Ljilјana Mrkić Popović


SCENSKI POKRET
Marija Milenković


VIDEO MATERIJAL
Nataša Pantić


ORGANIZATOR
Tamara Todorović


INSPICIJENT
Dejan Popović


SUFLER
Olivera Milosavlјević


LICA

Manuela

Paulina Manov

Esteban

Stojan Đorđević

Uma Roho

Ljubinka Klarić

Nina Kruz

Ivana Nikolić / Jelisaveta Orašanin

Agrado

Daniel Sič

Sestra Rosa

Anja Alač

Majka

Vesna Čipčić

Mario Del Toro

Vladan Milić

Lola

Petar Benčina

Inspicijent, doktor u Tramvaju

Lako Nikolić

Alisija psiholog

Milica Isaković

Ginekolog

Dragiša Milojković

Doktor

Mateja Popović

Kurve

Nenad Pavićević, Dragana Ražnatović


PRODUKCIJA
BDP