Utopljena duša
grb

facebook logo  instagram logo  youtube logo  ЋИР / ENG

O DELU

Sudbina Vladislava Petkovića Disa (1880-1917), ukletog pesnika, višegodišnja je inspiracija Aleksandra Jugovića. Roman “ DISharmonija” objavio je 2005. godine (nedavno je izašlo drugo izdanje), a sada se ovoj temi vraća u drami “Utopljena duša”. Ovo je njegov treći dramski tekst koji se izvodi na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Vladislav Petković Dis radio je kao učitelj i carinski službenik. kasnije, bio je izveštač sa fronta u Balkanskim ratovima. Za vreme Prvog svetskog rata, preživeo je povlačenje preko Albanije, odakle je prebačen na Krf, a zatim transportovan u Francusku gde piše svoju poslednju zbirku pesama “Nedovršene pesme”. Pri povratku u Grčku, brod na kome je plovio presreće i potapa nemačka podmornica kod Krfa 1917. godine.

Prvu pesmu je objavio u „Srpskom književnom glasniku”, a 1911. godine objavljuje prvu knjigu pesama – „Utopljene duše”. Objavio je drugu zbirku „Mi čekamo cara” 1913. godine.

Pokazao je u svojoj poeziji elemente simbolizma. Pesimizam je u njegovim delima vrlo izražen, smrt je dominantan motiv, a poezija je okrenuta sebi. Termin „prokleti/ukleti pesnici“ Pola Verlena, vezuje se za simbolizam, za nove poetske drhtaje i nove duhovne nemire (Bodler, Rembo, Malarme); karakteristično je razdvajanje „ponorom“ sveta umetničke imaginacije i sveta realnih, društvenih odnosa, razdor izmedju „večno proklete rase (pesnika) i onih koji raspolažu društvenom moći“. Vladislav Petković Dis je naš spontani simbolista, koji nije znao za Bodlera, ali je umeo bodlerovski očajno da pati i izvrsno piše. Disova prva zbirka „Utopljene duše“ može se okarakterisati kao lirika halucinantnog nokturna; izazvala je sukob sa Skerlićem, koji je bio protiv „pesimističke škole“, tražio društveno angažovane umetnike. Čuvena je po pesmama „Tamnica“, „Nirvana“ i „Možda spava“, anticipira strahote Velikog rata... Poslednja pesma je najizrazitiji primer srpskog simbolizma, satkana je od sna i melodije... Noć je za ovog pesnika „halucinantno bdenje, a java dana – mučno svitanje.

REČ PISCA

Vladislav Petković Dis jedna je od najtragičnijih ličnosti srpske književnosti. Uplašena količinom nezadovoljstva i tuge kojom progovaraju „Utopljene duše“, tadašnja književna elita osporila je njegov poetski dar i odbacila ga kao pesnika. Dis je, proročki, tim naslovom predvideo svoju smrt. Vredna poezija otrgla se sudu savremenika i zaboravu, i metafizičkim putevima doprla do budućih čitalaca. Život, sudbina i delo ovog velikog pisca razotkrivaju se i danas.

O PISCU

Aleksandar Jugović rođen je u Čačku 2. novembra 1975. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (srpski jezik i književnost). Objavio je knjige pesama: „Krv i nije voda“, „Na kraju krajeva“, „Jesenim proleća“. Autor je romana: „DISharmonija“, „Tri roga meseca“, „Srpski u sto lekcija“, „Montana“, „Laureat“, „Opsenari“. Autor je i drama: „Ministar“, „Rodeo“, „Luna-park“, „Rulet-ples“, „Srpska Lajka“. Dobitnik je nagrade „Kočićevo pero“ za roman „Opsenari“.

REČ REDITELjA

O utapanju

Košmar

Pesnik
Raspertlan
Izvrnut naopačke
Pogled mu okrenut ka unutra
A tamo
Melanholija
Teška smolasta tuga
I smrt
Izvesna
I sveprisutna

Pesnik dobija zadatke
Da ohrabri
Da osnaži
Da oraspoloži
Da ukrasi
Da promeni
Da prehrani
A on izgubljen
U bespućima sopstvene duše
Srce mu steže
Čemer

Pesnik na brodu
Koji tone
Sanja budan
Strašne snove sanja
Nesiguran
Da li sanja uspomene
Il' se seća strašnih snova
Groznica ga trese
Ćuti

Pesnik u zagrljaju
Smrti
Pomiren
Najzad na svome
S one strane straha
I nesigurnosti

O REDITELjU

Boban Skerlić je završio Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Bio asistent, pa predavač na FDU. Predavao “Pozicioniranje i strategija brend portfolija” na specijalističkim studijama Univerziteta umetnosti. Upravljao reklamnom agencijom i dečjom televizijom. Pisao i režirao neka 'Otvorena vrata'. Režirao neke segmente u 'Nemoj da zvocaš'. Pisao i režirao 'Ružne reči'. Pohađa Doktorske umetničke studije na FDU.

Film: “Šangarepo ti ne rasteš lepo”, “Do koske” i “Top je bio vreo”.

Pozorište: “Grobnica za Borisa Davidoviča” Danila Kiša u Dadovu (korežija sa Radivojem Andrićem), “Zmajovini pangalozi” Ivane Dimić i “Škola rokenrola” Milene Depolo u Pozorištu Boško Buha, “Sinovi umiru prvi” Mate Matišića u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, “Murlin Murlo” Nikolaja Koljade u Narodnom pozorištu u Kikindi, “Razvojni put Bore Šnajdera“ Aleksandra Popovića i Brehtova „Strah i beda Trećeg rajha“ u Gračanici (Srpska drama prištinskog Narodnog), „Vrla nova 2061“ (autorski sa Milenom Depolo) u subotičkom Narodnom, „Narodna drama“ Olge Dimitrijević u sarajevskom pozorištu SARTR. . “Utopljena duša” je njegov četvrti projekat u Beogradskom dramskom pozorištu (“Trpele” sa Milenom Depolo 2013, “Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihailovića 2014. i „Poziv na pogubljenje“ Vladimira Nabokova 2015).

Vreme trajanja: 1 sat i 20 min.

Premijera: 06.03.2018.

PISAC
Aleksandar Jugović


REŽIJA
Boban Skerlić


DRAMATURG
Kristina Đuković


SCENOGRAF
Nemanja Petrović


KOSTIMOGRAF
Tatjana Radišić


SCENSKI POKRET
Marija Milenković


ORGANIZATOR
Mateja Radisavljević


INSPICIJENT
Zoran Milojević


SUFLER
Svetozar Udovički


FOTOGRAFIJE
Marija Ivanišević


IGRAJU

Sergej Trifunović

Milica Zarić

Igor Damnjanović

Nemanja Stamatović

Ivana Dudić

Lako Nikolić


PRODUKCIJA
BDP